Un diàleg entre les visions del país que mostren les imatges de Francesc Català-Roca i els textos de Josep Pla serà una de les propostes de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell per sumar-se al centenari del fotògraf. La mostra fotogràfica, que celebrarà la dotzena edició del 30 de juliol al 9 d’octubre, produeix i comissaria dues exposicions inèdites d’una de les figures clau de la fotografia del segle XX: una dedicada a la mirada de l’autor sobre les dones i una altra en què les seves captures fan un joc de miralls amb Pla per mostrar una visió del país.

La Biennal enguany organitza per primera vegada una exposició a Llafranc, que se suma a les vuit mostres que oferirà a Palafrugell. Ocuparà tres espais més que en la darrera edició, amb mostres en escenaris com Can Mario, el Museu del Suro, La Bòbila, el Teatre Municipal o la Fundació Josep Pla.

Per unir-se a l’Any Francesc Català-Roca, la Biennal i la Fundació Josep Pla sumen esforços amb la mostra Retrats d’un país. Francesc Català -Roca i Josep Pla, que relliga les imatges del fotògraf i els textos planians de Guia de Catalunya, Guia de Mallorca, Menorca e Ibiza, Guia de la Costa Brava i El que hem menjat, fent que imatge i lletra es complementin per retratar un país. L’exposició, que es podrà visitar a la Fundació Josep Pla, consta de 20 còpies actuals distribuïdes en quatre àmbits, corresponents als quatre llibres de l’autor empordanès.

Per la seva banda, el Museu del Suro acollirà Dones, produïda des de la Biennal, a partir de la immersió a l’arxiu de Català-Roca, que al llarg de la seva vida va disparar més de 200.000 fotografies. L’exposició mostra la mirada del fotògraf vers les dones, de totes les edats i en diferents àmbits i situacions a partir d’una seixantena de fotografies, amb 32 còpies vintage i 34 còpies actuals.

La resta de la programació de la Biennal es farà pública properament.