Diari de Girona

Diari de Girona

Acostar el cinema als micropobles

L’associació que els agrupa a Catalunya promou, en col·laboració amb el Terra Gollut Film Festival, un circuit itinerant que recorrerà una desena de poblacions gironines de menys de mil habitants per dur-hi pel·lícules amb valors socials

Els espectadors que van assistir divendres a l’estrena del circuit a Viladamat. | BASILI GIRONÈS

Viladamat va donar el tret de sortida divendres al vespre a una iniciativa pionera que impulsen l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Terra Gollut Film Festival, en col·laboració amb la Diputació: un circuit itinerant de cinema amb valors socials que recorrerà fins el 30 de desembre una desena de municipis gironins de menys d’un miler d’habitants. La iniciativa s’emmarca en una experiència pilot que té per objectiu donar més ressò als missatges contra les violències de gènere i en la qual també participen el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; així com la Subdelegació del Govern espanyol.

Volar, de Berta Gaztelumendi, va ser el títol encarregat d’obrir la programació divendres al vespre a Viladamat, davant desenes d’assistents. Es tracta d’un documental on nou dones, amb un passat de violència de gènere, comparteixen un cap de setmana al camp, lluny de la seva vida quotidiana. Això serveix a la directora per posar a la disposició d’altres dones i de la societat el seu recorregut vital, sense cap victimisme.

La iniciativa neix de la col·laboració de l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Terra Gollut Film Festival i compta amb el suport de la Diputació de Girona. En uns moments molt complicats per a l’exhibició cinematogràfica, i quan són notícia sovint els tancaments de sales, l’impuls d’aquest cicle busca garantir l’accés a la cultura a tot el territori, donar a conèixer obres allunyades del circuit comercial, crear nous espais de debat i desenvolupar una tasca de sensibilització, prevenció i educació vers l’eradicació de les violències de tot tipus a través del cinema. Els títols escollits formen part de dos programes temàtics: els drets de les dones i drets al treball i la igualtat de gènere i la identitat sexual.

Les sessions van arrencar a Viladamat i també faran parada a Castellfollit de la Roca (avui), Sant Miquel de Campmajor, Palau de Santa Eulàlia, Osor, Agullana, La Vajol, Mieres i Madremanya fins al 30 de desembre. El programa complet pot consultar-se a www.terragollut.com, tot i que els títols que en formen part ja estan confirmats: Encara hi ha algú al bosc, Tierra de Dios, Ainhoa, no soy esa, 15 horas i Les costures de la pell.

Segons expliquen els organitzadors, totes les sessions constaran d’una breu presentació de la pel·lícula i del seu context històric i social, projecció i dinamització d’un debat posterior on el públic podrà reflexionar sobre el tema de cada sessió. El Terra Gollut Film Festival aportarà l’equip de projecció digital i la pantalla en cas que algun dels ajuntaments no compti amb equip propi i l’entrada a totes les sessions serà lliure.

L’Associació de Micropobles de Catalunya va néixer amb la voluntat de ser un instrument per fer visible la realitat dels micropobles i contribuir perquè les condicions de vida al món rural siguin dignes i ajustades a les necessitats dels seus habitants. Representa un punt de trobada per als municipis menors de 1.000 habitants de Catalunya i compta amb 230 ajuntaments associats.

Compartir l'article

stats