L’última lliçó d’Eudald Carbonell a la universitat

L’arqueòleg i professor d’història gironí fa la darrera classe a la URV després de 34 anys de carrera i tot i la jubilació té projectes en cartera

Eudald Carbonell fent la darrera classe a la URV després de 34 anys de carrera. | ARIADNA ESCODA/ACN

Eudald Carbonell fent la darrera classe a la URV després de 34 anys de carrera. | ARIADNA ESCODA/ACN / Ariadna Escoda/ACN. Tarragona

Ariadna Escoda/ACN. Tarragona

El professor d’història Eudald Carbonell va impartir l’última classe de la seva carrera a la Universitat Rovira i Virgili ahirdivendres. Ho ha fer davant una aula plena d’estudiants de primer dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia, de tercer curs del grau d’Història, i antics alumnes dels últims 34 anys. Carbonell va instar als assistents a escoltar les generacions més grans i a la vegada, mantenir el pensament crític. L’arqueòleg també va anunciar que tot i la jubilació, seguirà treballant en la redacció de la teoria de l’evolució social de la humanitat. Per aconseguir-ho, va reconèixer que té «molta feina» i que li caldrà «molt temps i suport» per comprimir les lleis que propiciïn el model teòric d’aquesta recerca.

L’aula 505 del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona va quedar petita per escoltar l’última lliçó acadèmica del professor d’història i arqueòleg gironí Eudald Carbonell. En una sessió plena de nostàlgia, un dels primers alumnes de Carbonell i actual investigador de l’IPHES, Josep Maria Vergès, va rememorar les primeres classes que l’arqueòleg va impartir a la Universitat tarragonina o les pràctiques «trencadores» en les quals compartia coneixements.

Carbonell es va estrenar com a professor el curs 1988-1989, a l’antiga facultat de lletres de la URV, ubicada a la plaça imperial Tàrraco. Des de llavors, reconeix que les metodologies acadèmiques han canviat molt, però assegura que ell ha preservat la voluntat de formar els alumnes a tenir pensament crític. «Ara les classes es fan amb altres mitjans, però el que és important és ensenyar a pensar. Perquè quan ensenyes a pensar, s’aprèn. Per a mi ha estat un aprenentatge continu, és una forma de viure», va indicar.

Una visió compartida amb els seus estudiants, tant els veterans com els més nous. En aquest últim curs en actiu, l’arqueòleg ha impartit les assignatures de Prehistòria i evolució humana a alumnes de primer curs dels graus d’Història i Història de l’art i d’Arqueologia, i Prehistòria de la península ibèrica als estudiants de tercer del grau d’Història. Tot i que ahir Carbonell es va acomiadar de l’etapa acadèmica, va afirmar que la jubilació no l’enganxarà al sofà. L’arqueòleg va avançar que seguirà treballant, aquest cop per comprimir les lleis que propiciïn el model teòric sobre la teoria de l’evolució social de la humanitat. Una recerca que no farà sol, sinó que s’acompanyarà d’un equip multidisciplinari amb el qual espera poder desgranar aquesta teoria.