L’últim tresor de Josep Pla: més de trenta volums amb manuscrits i mecanoscrits originals

La fundació de l’escriptor a Palafrugell rep unes 6.000 pàgines que pertanyen a l’etapa en què va publicar a l’editorial Selecta, entre el 1949 i el 1962

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, amb la família Borràs .

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, amb la família Borràs . / ACN

ACN

La Fundació Josep Pla de Palafrugell ha rebut una extraordinària cessió de material original de l’autor, la segona donació «més important de materials d’autoria planiana des de la donació dels manuscrits de l’Obra Completa de Destino, a principis dels anys noranta del segle passat», detalla el director de la institució, Francesc Montero. Són els originals de les obres de Pla publicades entre el 1949 i el 1962 per l’Editorial Selecta, que n’ha conservat l’arxiu durant tots aquests anys. La Col·lecció Cruzet-Borràs es trobava en mans de descendents de Sebastià Borràs, que arran de la seva mort, ha decidit donar-la a la fundació per posar-lo a disposició dels estudiosos de l’autor.  

Entre 1946 i 1962, l’escriptor palafrugellenc va mantenir una relació molt important amb l’Editorial Selecta i el seu editor, Josep M. Cruzet, gràcies a la qual a partir de 1949 va començar la publicació d’un nombre considerable d’obres, moltes inèdites fins llavors. Els originals manuscrits d’aquestes obres es trobaven en un primer moment en mans de l’editor i propietari de Selecta, Josep M. Cruzet i a posteriori van passar a la família Borràs, propietària de la llibreria Catalònia amb qui Cruzet va fusionar el negoci. 

Recentment, s’ha pogut gestionar la cessió dels materials a la Fundació Josep Pla, amb l’objectiu que tothom i, especialment, estudiosos i investigadors, puguin accedir al seu contingut i aprofundir així en el coneixement de l’obra de Pla i, més concretament, en els seus processos d’escriptura.

El Fons Editorial Selecta. Col·lecció Cruzet-Borràs està format per dinou llibres i dos textos breus en format original autògraf; sis volums que alternen contingut majoritàriament mecanoscrit amb original autògraf; quatre volums de galerades amb esmenes autògrafes de Pla; quatre volums mecanoscrits i documentació variada que inclou fotografies, correspondència i documentació editorial, entre d’altres.

El material més rellevant és el format pels manuscrits i mecanoscrits amb autògrafs originals de Pla. En total, més de trenta paquets amb volums de Josep Pla que, tot i que no es tracta de material inèdit, no s’havien pogut consultar mai fins ara.

Hi consten manuscrits de textos tan rellevants de la producció planiana com Contraban, Les hores, Girona, un llibre de records, Cartes d’Itàlia, Nocturn de primavera, Pa i raïm, Les illes, Llagosta i pollastre o Week-end d’estiu a New York. 

A més, aquests materials són originals previs a la censura, amb la qual cosa la documentació cedida podrà aportar molta informació sobre l’obra de Pla, i com l’autor s’enfrontava al context de repressió imposada per la dictadura franquista.

«Plenitud creativa»

Els materials corresponen a un període de «plenitud creativa de l’escriptor» i de compromís total amb la cultura catalana, un moment en què s’aixeca de forma molt tènue la prohibició de publicar llibres en català, sempre amb la prèvia autorització de la censura, i Pla i Cruzet, editor de l’Editorial Selecta llancen a la publicació massiva d’obres per contribuir a la recuperació de la presència pública de la literatura catalana i del públic lector. 

En els pròxims mesos, des de la Fundació Pla s’inventariarà, catalogarà i digitalitzarà el contingut del fons per garantir-ne la conservació i fer-los accessibles. 

El director de la fundació, Francesc Montero, detalla que «hi ha unes 6.000 pàgines per digitalitzar», però aclareix que la voluntat és «posar-ho en pocs mesos a l’abast dels estudiosos».