El festival Mot s’acomiada de Girona amb una jornada criminal i se’n va cap a Olot

Massimo Carlotto, escriptor italià que va ser acusat d’assassinat, clou un dissabte que s'ha iniciat amb tres autors experts en crims

La xerrada al parc de Vista Alegre

La xerrada al parc de Vista Alegre / Aniol Resclosa

Albert Soler

Albert Soler

El festival Mot de literatura ha abandonat Girona, però encara no s’ha acabat: es reprendrà dijous, ja a Olot, on durarà fins dissabte vinent. L’estada a Gironaha culminat aquest vespre a la biblioteca Carles Rahola, amb l’escriptor italià Massimo Carlotto relatant com l’acusació d’assassinat que va caure sobre ell ha marcat la seva literatura. Poc abans, a la tarda, Andreu Martín i Youssef El Maimouni, dos autors d’històries que giren al voltant de violència i venjances, van parlar de Terror urbà i perifèric.

Les activitats sabatines han començat hores abans, al matí i al parc de Vista Alegre, amb el tradicional Ver-Mot i la lectura comentada de Demà tindrem sort, la biografia novel·lada de Joan Pacheco, un veí del barri que va viure l’experiència de l’exili, a càrrec de l’autora Núria Martí i de l’actor David Planas. Tot seguit, Núria Cadenes, Fàtima Llambrich i Marc Pastor han conversat sobre la crònica negra a La realitat supera la ficció?. La xerrada ha estat moderada per la periodista Maika Navarro, que ha dimitit ben aviat de la seva funció pe convertir-se en una contertuliana més. Com era d’esperar en una pregunta que fa segles que es realitza, no s'ha arribat a acord, però Marc Pastor n'ha donat alguna pista: «la ficció ha de tenir certa coherència, i la realitat no». Per Llambrich, a més, «la ficció perd la subtilesa de la maldat que sí que té la realitat».

El Ver-Mot ha tingut instants tan poc criminals com el de Maika Navarro confessant que minuts abans li havia preguntat a Fàtima Llambrich si «en Marc Pastor porta una polla (sic) a la motxilla». Per fortuna ha resultat no ser tal extremitat sinó una altra: un dit, i no real sinó de goma, que el policia du penjat a la bossa com a homenatge a la investigació d’empremtes dactilars, que és la seva especialitat.

Quedi com a prova que els assistents al Ver-Mot eren poc criminals, que quan Navarro ha demanat que aixequés la mà qui alguna vegada hagués matat algú o hagués pensat almenys a fer-ho, no se n'ha enlairat cap. «A Olot se n’haurien aixecat almenys un parell», ha reblat Pastor, amb olfacte policial.

Quaranta-cinc autors i artistes han conversat a Girona del 16 al 18 de març i ho faran a Olot del 23 al 25 sobre temes com les fòbies, el dolor o l’angoixa per «omplir el màxim de caselles de la por». El Mot és un festival literari -organitzat conjuntament pels ajuntaments de Girona Olot- que es porta a terme cada any durant la primavera. Cada any escull un àmbit temàtic que serveix de fil conductor, que en aquesta novena edició és «Pànic, literatura i por».

Olot prendrà el relleu del festival el 23 de març amb la conversa Que no ens guanyi la por, en la qual Lolita Bosch i Josep Maria Miró abordaran la temàtica del Mot des d’un punt de vista assagístic i teatral. Després de diversos actes a Olot durant tres dies, el festival finalitzarà el dia 25. A la tarda, Marta Sanz i Jorge Volpi tractaran el tema de la por des de la seva literatura socialment compromesa i posaran fi a la novena edició del Mot Bonnie Jo Campbell i Carlos Zanón parlant de la por al fracàs.

Subscriu-te per seguir llegint