Dues recerques a La Draga i Vilauba opten al Premi Nacional d'Arqueologia i Paleontologia Fundació Palarq

Està dotat amb 8.000 euros i hi aspiren divuit projectes d'arreu del món

Un arqueòleg excavant un dels cranis d'animal localitzats a Vilauba.

Un arqueòleg excavant un dels cranis d'animal localitzats a Vilauba. / ACN

ACN/DdG

Una recerca al jaciment de La Draga de Banyoles i un altre a la vil·la romana de Vilauba de Camós opten a la tercera edició del Premi Nacional d'Arqueologia i Paleontologia Fundació Palarq, dotat amb 80.000 euros i de caràcter bianual. En total, divuit projectes d'arreu del món aspiren a endur-se el guardó i vuit estan encapçalats per equips d'investigació catalans.

Sis dels candidats passaran a la final per disputar-se el premi, que es triarà el 15 de juny de la mà d'un jurat internacional i es farà públic durant la gala de lliurament del guardó, que se celebrarà el mateix dia al Museu Arqueològic Nacional a Madrid.

L'anàlisi de les formes d'organització de les comunitats neolítiques del jaciment de La Draga i la recerca sobre l'evolució del poblament rural des dels inicis de la romanització fins a la transició a l'etapa altmedieval en l'antiga vila romana de Vilauba són dos dels aspirants.

També hi ha una recerca "pionera" dels derelictes submergits en la Mar de l'Ebre, a la demarcació de Tarragona i l'estudi de l'ús de la fusta dels Neandertals de l'Abric Romaní, a més de quatre projectes liderats per equips de recerca d'universitats i institucions catalanes en diversos punts del planeta.

El primer és l'Almoloya-La Bastida, a Múrcia, en el qual un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) estudia la societat de l'Argar. Un altre, també liderat des de la UAB i l'Institut del Pròxim Orienta Antic (IPOA), és la recerca sobre l'evolució dels rituals, creences i pràctiques religioses i funeràries en el jaciment d'Oxirrinc (Egipte).

Completen les candidatures els projectes sobre dos jaciments de l'Amèrica Llatina: els caçadors recol·lectors en l'Edat de Gel del llac Tagua-Tagua de Xile, que dirigeixen investigadors de l'IPHES-A prop, i l'estudi sobre l'assentament de les estades colonials espanyoles dels segles XVI i XVIII en el Vall de Catamarca (Argentina), que desenvolupa també la UAB.