Barca de Mitjana, Els Pescadors de l'Escala, Port Bo i Elena Gadel, a la Cantada d'Havaneres de Calella

La tradicional cantada se celebrarà l'1 de juliol

ACN

Se celebrarà l'1 de juliol i la cantant i actriu catalana hi interpretarà cinc cançons amb un estil molt personal

Calella de Palafrugell tornarà a fer sonar l'havanera per donar la benvinguda a l'estiu. La tradicional cantada arran de platja, que aquest 2023 arriba a la 56a edició, se celebrarà la nit de l'1 de juliol. Al costat del grup degà Port Bo, pujaran a l'escenari les formacions Barca de Mitjana de Premià de Mar (Maresme) i Els Pescadors de l'Escala. Com a novetat, i dins la voluntat de trobar noves aportacions que enriqueixin l'havanera, aquest any la cantant i actriu Elena Gadel interpretarà -com la resta de grups- cinc cançons amb un estil molt personal. De fet, Gadel no és nova amb el gènere. Perquè sovint, durant les seves actuacions, sol interpretar l'havanera 'La Gavina', del mestre Frederic Sirés.

Cançó marinera, platja del Port Bo, nit d'estiu, cremat i barques damunt l'aigua. Calella de Palafrugell tornarà a repetir la imatge icònica de la tradicional Cantada d'Havaneres el proper dissabte 1 de juliol. Damunt l'escenari s'escoltaran vint cançons -cadascun dels grups i Gadel n'interpretaran cinc- i el colofó el posaran, com ja és tradicional, la interpretació a l'uníson de 'La bella Lola' (amb l'estol de mocadors blancs) i 'El meu avi'.

En aquesta 56a edició, acompanyaran el grup degà les formacions Barca de Mitjana i Els Pescadors de l'Escala. I dins el repertori, l'organització destaca quatre havaneres que va compondre Càstor Pérez: 'Vestida de nit', 'Temps perdut', 'La Habana se llama Elena' i 'El mariner feliç'.

Organitzada per l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, amb el suport de la Diputació de Girona, la Cantada d'Havaneres es remunta a l'any 1966. Aleshores, aquella primera trobada de cantaires es va celebrar a la taverna de Can Batlle, i va ser quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir en la presentació del llibre 'Calella de Palafrugell i les havaneres', el segon recull del gènere publicat a Catalunya.

L'èxit de la trobada va animar els organitzadors a repetir-la l'any següent, amb una cantada més formal a la platja d'en Calau. El 1969, l'Associació d'Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada d'Havaneres, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment. 

La lírica com a preàmbul

Aquest any, com a preàmbul de la cantada, el divendres 30 de juny se celebrarà una vetllada dedicada a l'havanera lírica. El recital s'ha batejat amb el nom 'Denominació d'origen, havaneres d'anada i tornada'. Hi participaran la soprano palafrugellenca Indira Ferrer; el director del grup Port Bo i guitarra rítmica Carles Casanovas, i el guitarra, solista i arranjador xilè Mauri Campos.

Tots tres convidaran els espectadors a fer un viatge musical per Cuba, Mèxic, Xile, Espanya i Catalunya. L'acte l'organitzen l'Institut de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Palafrugell, l'Associació de Veïns i Amics de Calella i la Fundació Ernest Morató.