Celebren trenta anys de la Ruta Josep Pla aquest dissabte

La Fundació organitza una sessió especial que recorrerà Palafrugell, Tamariu, Sant Sebastià, Calella i Llofriu

Una sessió de la ruta, l'any 2019.

Una sessió de la ruta, l'any 2019. / PACO DALMAU (Fundació Josep Pla)

DdG

La Fundació Josep Pla celebra aquest dissabte els trenta anys de la Ruta Josep Pla de Palafrugell. La ruta, pionera a Catalunya, es va posar en marxa el 1993 unint la literatura de l'escriptor amb el patrimoni i el paisatge. Amb els anys, la Ruta Josep Pla s’ha programat de forma ininterrompuda i ha anat evolucionant: ha eixamplat els seus horitzons, des dels deu punts inicials relacionats amb la trajectòria i obra de l'autor d’El quadern gris, i s’han creat itineraris autònoms.

Actualment, la proposta original només es pot realitzar de forma autònoma a través de la carpeta de la Ruta Josep Pla, però per celebrar l'efemèride, la Fundació Josep Pla ha volgut recuperar per un dia la visita guiada en la seva forma original, amb un trajecte que engloba diversos espais del centre de Palafrugell i les visites a Tamariu, Sant Sebastià, Calella i Llofriu, amb parada per esmorzar a l’Hotel Tamariu inclosa. El recorregut es farà amb l’autobús sense sostre.

Des de la proposta inicial, el ventall de possibilitats de la Ruta Josep Pla s’ha anat ampliant: en primera instància, es van crear itineraris monogràfics o temàtics per espais que ja constaven a la ruta inicial: el centre de Palafrugell, Palafrugell surer, Tamariu, el far de Sant Sebastià, Calella i Llofriu. A aquestes propostes relatives a Palafrugell, es va sumar la ruta pels jardins de Cap Roig, fruit de la col·laboració amb la Fundació La Caixa.

A banda d’aquestes ampliacions, la Ruta Josep Pla ha incorporat recorreguts per altres punts del Baix Empordà, com Pals o Ullastret, i s’ha obert a horitzons més allunyats: l’Escala, Cadaqués, Girona, Barcelona, París i les propostes inaugurades enguany per l’illa de Mallorca, Palma i la serra de Tramuntana, sumant aliances amb institucions com el MAC Ullastret, l'Aula d'Escriptura de Girona o la Fundació Mallorca Literària.