El Gran Casino Costa Brava de Lloret de Mar ha acollit aquest dissabte la final del concurs de la Sardana de l’Any 2022. La sardana Balenyà, més de mil anys d’història, de Carles Santiago, ha estat proclamada com a guanyadora, gràcies al vot directe del públic assistent. L’accèssit del premi Popular ha recaigut en la sardana Ocells Primerencs, del compositor Lluís Pujals.

Així mateix, la sardana de la compositora tarragonina Anna Abad, Els colors de l’estany, ha obtingut el Premi Joventut. Aquesta sardana va ser estrenada a Banyoles l’agost de l’any passat a Banyoles i està dedicada a Maria Mercè Mainadé. Primavera, de la jove compositora nord-catalana Aurora Vizentini, s'ha quedat amb l’accèssit en aquesta categoria. La seva sardana va ser estrenada a Ripoll l’abril de 2022. Aquest guardó s’atorga amb l’objectiu de donar visibilitat a l’obra dels compositors de fins a 30 anys. 

L’empordanès Marc Timón, per la seva sardana dedicada a Calonge i Sant Antoni, s'ha quedat amb el Premi de la Crítica. El Castell de Calonge va acollir l’estrena d’aquesta peça el mes de juliol. Timón és compositor i director d’orquestra empordanès reconegut internacionalment i actualment establert als Estats Units.

L’accèssit al Premi de la Crítica ha estat per L’Astàlec de bronze de Lluís Alcalà, compositor i instrumentista de tenora integrant de la cobla Mediterrània que havia recollit anteriorment alguns premis de La Sardana de l’Any: el Premi de la Crítica (al 2011) i el Premi de votació Popular al 2019. 

Joan Josep Blay, Xavier Capdevila, Jordi Figaró, Joan Moliner i Rosa Rodríguez han estat els integrants del jurat especialitzat que s’ha encarregat d’escollir les peces guanyadores en les categories de Premi Joventut i Premi de la Crítica en aquesta edició.

La final de La Sardana de l’Any 2022 ha comptat amb una primera part en què la cobla orquestra Selvatana va interpretar les vuit sardanes finalistes. La segona part de la final ha estat protagonitzada per la Banda Municipal de Barcelona, sota la batuta de Salvador Brotons. El concert ha servit per homenatjar el compositor i director d’orquestra Josep Lluís Moraleda, amb motiu del seu 80è aniversari. Moraleda, que ha assistit a la vetllada, ha pogut escoltar en directe la veu de la seva filla, la soprano Ariadna Moraleda, interpretant una de les seves sardanes més emblemàtiques, Benvinguts.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha aprofitat l’acte per anunciar que la 34a edició de La Sardana de l’Any tindrà lloc al Palau Firal de Tarragona el dissabte 25 de maig del 2024.