Un gran pop fet amb un miler d’ampolles s’il·lumina sobre la badia de Sant Pol

L’escultor rus Dimitry Romanov inaugura a l’hotel Alàbriga de Sant Feliu un mural amb baix relleu presidit per un cefalòpode de disset metres d’amplada construït a mà amb vidres recollits a la natura

Romanov, davant del mural, en la fase de creació.

Romanov, davant del mural, en la fase de creació. / Sergio Garcia

Alba Carmona

Alba Carmona

Un gran pop de disset metres d’amplada fet a mà amb vidres recollits a la natura s’il·lumina des d’ahir sobre la badia de Sant Pol. El pop és la peça estrella del mural que l’escultor rus Dimitry Romanov ha ideat per al Sea Club de l’hotel Alàbriga, un enorme mosaic de trenta metres d’amplada, l’obra més gran que ha fet mai l’artista, i que recull la feina de més de nou anys.

Resident a Platja d’Aro des del 2014, Romanov tenia un petit taller dedicat a fer escultures i mosaics per a clients russos i ucraïnesos de la Costa Brava, projectes d’uns deu o quinze metres per instal·lar sobretot en cases i jardins particulars. Amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna, però, ha vist com la seva situació empitjorava, tant per qüestions burocràtiques com pel fre de l’arribada del turisme rus a Catalunya.

Un contacte amb l’hotel Alàbriga de Sant Pol, a Sant Feliu de Guíxols, per organitzar una petita exposició de quadres, però, ha acabat desembocant en el seu projecte més ambiciós, un mosaic fet amb baix relleu i panells amb una cinquantena de patrons diferents desenvolupats durant més de nou anys, adaptat a la paret del Sea Club de l’establiment guixolenc i visible tant des del mar com des de l’interior del recinte.

Un detall dels panells que formen el mosaic al voltant del pop.

Un detall dels panells que formen el mosaic al voltant del pop. / Sergio Garcia

El protagonista d’aquest panell és un pop d’uns disset metres d’amplada que a la nit s’il·lumina, creat a partir d’un miler d’ampolles de vidre recollides al mar i als boscos per l’artista i els seus amics i coneguts, que Romanov ha netejat, tallat i polit per a fer el cap i els tentacles de l’animal. 

«Treballo com els artistes d’abans, si a Josep Maria Jujol li donaven rajoles velles per al trencadís, a mi tothom m’ha regalat vidres», bromeja.

El cefalòpode és l’element central del mural, i queda totalment embolcallat per un mosaic format per unes 120 rajoles que l’artista ha dissenyat en els darrers anys i que inclouen representacions d'elements del mar, faquirs o sirenes, «milers de detalls únics, fets de formigó i fibra, un material que és per sempre», explica l’artista, que ha estat mig any adaptant cada una d’aquestes tessel·les a l’espai on ha d’anar col·locat.

Tota mena de materials

Nascut en una ciutat a uns 500 quilòmetres de Moscou, Voronezg, Dimitry Romanov va residir durant anys a Odessa, a Ucraïna, abans d’instal·lar-se a Catalunya. «Jo sé que al meu país no hi puc tornar, estic contra la guerra, soc un home de pau i no vull anar a la presó, som en aquest món per fer coses boniques, per això em dedico a això», explica Romanov, que al seu país es dedicava al màrqueting, però sempre ha tingut «el talent i l’afició» per treballar materials com la fusta, el guix o el formigó i conrear la pintura, l’escultura i el baix relleu.

«L’important és tenir una superfície i material a l’abast, la creació neix amb les ganes que hi poses», assegura l’artista, que va exposar per primera vegada a Catalunya l’any 2019, amb Mar blanco al Museu de la Pesca de Palamós.

L’obra es va inaugurar ahir, coincidint amb l’inici de la temporada a l’hotel, i tant Romanov com el seu amic i representant, Sergio Garcia, que va ser qui li va obrir les portes de l’Alàbriga, confien que sigui l’espurna per generar nous projectes artístics.

Subscriu-te per seguir llegint