Entrevista | Risto Mejide Presentador de televisió i escriptor

«El missatge de la vida de Bach és: viu la vida sense fer mal als altres»

"Totes les parelles amb diferència d'edat han sofert alguna forma de discriminació o assenyalament públics"

Risto Mejide debuta com a novel·lista

Risto Mejide debuta com a novel·lista / JEOSM

Ágatha de Santos

A Dieciséis notas, el presentador, escriptor i publicista Risto Mejide, ficciona l’amor de Johann Sebastian Bach per la seva segona esposa i els problemes que la parella va tenir per la diferència d’edat  

Quan arriba a interessar-li la biografia de Bach fins al punt d'escriure una novel·la sobre ell?

 Buscava llegir una novel·la sobre Bach i no la trobava. Hi ha moltes biografies sobre ell, però, curiosament, hi ha molt poca ficció al voltant de Bach i, en canvi, moltíssima al voltant de Beethoven i de Mozart. A més, totes les biografies que van caure a les meves mans tenien una el·lipsi important en un moment crucial.

Quin?

Quan Bach torna d'un viatge, descobreix que la seva esposa, Maria Barbara Bach, ha mort sobtadament i que ha estat enterrada. Ni tan sols va poder acomiadar-se d'ella. Es queda vidu, amb quatre fills i enfonsat. Això és juliol de 1720 i el desembre de 1721 es casa amb Anna Magdalena, amb qui té 13 fills. Què ha passat aquest any? Aquesta pregunta no me la contesta cap biografia.

 Pot deure's a la imatge d'home seriós, gairebé antipàtic, que tenim d'ell?

La imatge que ens ha arribat d'ell és un retrat d’Haussmann, que l'agafa amb 60 anys, amb papada i un rictus molt seriós. Però també va tenir 35 anys, que és quan s'enamora d'Anna Magdalena, i va ser un home apassionat, fins i tot transgressor, molt aficionat a la tabola amb els seus amics, que freqüentava els cafès de l'època, autèntics tuguris. Fins i tot va arribar a barallar i a batre's en duel.

Bach va ser un home apassionat, fins i tot transgressor, que freqüentava els cafès de l'època i va arribar a barallar i a batre's en duel

Persisteixen els prejudicis per la diferència d’edat en les parelles? 

En general, totes les parelles amb diferència d'edat han sofert alguna forma de discriminació o assenyalament públics.

Vostè ha estat criticat pel mateix. L‘ha influït per escriure aquesta història?

Sí que és veritat que connecto amb Bach en aquest sentit, però aquest no és un llibre sobre mi. Si hagués volgut denunciar el que em passa a mi hauria escrit un llibre sobre les meves relacions. 

Com és ficar-se en la ment d'un geni?

Tant de bo pogués contestar a això, perquè no crec que sigui possible ficar-se en la ment d'un altre. A la seva vida sí que pots intentar-ho i desxifrar moltes coses. Un geni com Bach és una pregunta sempre oberta, mentre que una persona comuna, com un servidor, intenta donar resposta a una petitíssima part d'aquesta gran pregunta.

El talent és un do, però creu que té també alguna cosa de genètic?

En un moment determinat de la família, ara no recordo exactament quan, va haver-hi fins a cinquanta membres que eren músics vius. Crec que ell es va beneficiar d'aquest ambient musical, però va sobresortir entre tots ells i va deixar un enorme llegat.

Si Bach segués en el Chester, què li agradaria sentir-li dir sobre la novel·la? 

No aprendria res sobre la seva vida, lògicament. Suposo que m'agradaria saber que l’ha entretingut. No intento que sigui un tractat d'erudició ni molt menys ni demostrar tot el que he après sobre ell. M'importa que el lector s'ho passi bé, i que pel camí aprengui coses de la vida del geni. I sobretot, a part d'entretenir-se, és que escolti a Bach.

M'importa que el lector s'ho passi bé, i que pel camí aprengui coses de la vida del geni, i sobretot, que escolti Bach

La novel·la conté també la troballa en l'exhumació de la seva tomba, en 1894.

 Aquesta història va començar a créixer sola perquè, què feien dos taüts enterrats amb el seu?, què li va passar al que tenia el crani destrossat?

Hi té cabuda també l’enregistrament, en 1955, de les «Variacions Goldberg» per un joveníssim Glenn Gould.

Glenn Gould és el referent més pròxim que tenim d'un geni al voltant de Bach, excèntric, hipocondríac. Quan li donen l'oportunitat de gravar el seu primer disc tria les «Variacions Goldberg» i va tenir molts problemes, perquè molt poca gent creia en aquest disc. Va acabar sent un dels millors de la història de la música clàssica. La història de Gould és una defensa a la diversitat, a la gent diferent, al fet que ningú és qui per a dir-li com ha de ser una altra persona. 

Com Bach i la seva esposa?

El talent cal preservar-lo del que volen els altres que sigui. El missatge de les vides de Bach, d'Anna Magdalena i de Glenn Gould és una mica això: viu la teva vida sense fer mal als altres.

Subscriu-te per seguir llegint