L’Ésdansa dona protagonisme als joves

El festival de les Preses es fixa en una nova generació d’artistes que treballen a partir de la dansa d’arrel

La 41 edició mostrarà balls tradicionals de Moldàvia, Perú, Uganda i Uruguai

El festival, en una imatge d'arxiu

El festival, en una imatge d'arxiu / Esdansa

Alba Carmona

Alba Carmona

El festival Ésdansa de les Preses es fixa aquest any en els joves creadors dedicats a la dansa d’arrel. La 41a edició del certamen garrotxí se celebrarà del 21 al 27 d’agost, amb companyies de Moldàvia, Perú, Uganda i Uruguai com a aposta internacional i una mirada «de 360 graus» cap a la tradició catalana.

El festival donarà protagonistme als nous talents amb l’itinerari Joves i Arrel, intentant respondre a «què vol dir ser jove, creador i partir de l’arrel», explica la directora del festival, Núria Feixas, que assenyala que el certamen posa l’accent en una nova generació d’artistes que es dediquen professionalment a la dansa i que han creat els seus espectacles a partir de la dansa d’arrel catalana, però també dels qui parteixen de la tradició espanyola i el flamenc.

En aquest itinerari hi haurà activitats com la xerrada Parlem de... joves i arrel o els espectacles de Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la Minimíssima; L’Hereu Riera, de Pere Seda; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; Lo Faunal, de Pol Jiménez.

Pere Seda, oferint un tastet de «L'Hereu Riera» en la presentació del festival.

Pere Seda, oferint un tastet de «L'Hereu Riera» en la presentació del festival. / Pol Sole Salles

L’altre itinerari serà Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel, on s’inclouen els espectacles que reben mentoratge artístic dins el pla d’impuls de la Direcció General de Cultura Popular i la Fira de la Mediterrània. En aquesta línia hi ha, per exemple, Raepte, de l’Esbart Manresà; Testimoni, de l’Esbart Santa Tecla o Era, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, que va ser la proposta guanyadora del premi Delfí Colomé.

En l’aposta per la nova creació, destaca l’estrena de Voluxa, un nou espectacle del grup Marboleny Beta basat en la bruixeria que es veurà de nit i a l’aire lliure, o Solc, un espectacle de dansa de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, a partir de l’Obra del Cançoner Popular.

Companyies internacionals

En l’apartat internacional, hi ha prevista la presència de les companyies Viorica de Moldàvia, Minchanzama de Perú, Crane d’Uganda i Compañía de Tango Julio Sosa d’Uruguai. Participaran en les Nits Ésdansa, on es convida el públic a experimentar els ritmes de les danses tradicionals del països convidats i a l’espectacle Danses del món, dissabte 26 i diumenge 27 d’agost.

Perú serà l’estrella d’una de les dues «experiències» que planteja el festival, explica Feixas. Es tracta de Un viatge al Perú, un monogràfic sobre la marinera, la dansa nacional peruana, en què la gastronomia tindrà un pes destacat.

L’altra experiència es titula A cegues i serà «un espectacle sensorial» perquè el públic descobreixi la cultura popular d’un dels països convidats al festival a través de la seva música, però amb els ulls tancats. Segons Feixas, l’espectador s’haurà de «deixar portar» i «escoltar» per gaudir de la dansa tradicional d’una manera diferent.

El festival planteja propostes com Art en Moviment o l’exposició Colors.cat pels més menuts, i també consolida les Nits de Concert, una proposta nascuda durant la pandèmia. Divendres 25 , el protagonisme serà per House Abourigen de Marcel Casellas, mentre que el 26 Julivert presentarà el seu primer disc, A Tamarit!, amb cançons populars i de taverna.

També torna el Campus Ésdansa’t, amb activitats formatives per a totes les edats. Enguany es vertebra en el Petit Ésdansa’T, per a infants de 4 a 12 anys, l’Ésdansa’T jove amb joves de 12 a 16 anys i l’Ésdansa’T, dirigit a adult, amb tallers que van des de l’aprenentatge de coreografies de danses purament tradicionals, tant de Catalunya com d’altres territoris internacionals, fins a tallers enfocats a la creació i a oferir eines per ballar i ensenyar a ballar.

Auditoria ambiental

En la línia del compromís amb la sostenibilitat que va adquirir l’Ésdansa fa uns anys, Roger Casalprim, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora del festival, explica que se sotmetrà a una auditoria ambiental per poder desenvolupar un «full de ruta» amb diverses accions de curt, mitjà i llarg termini per reduir la petjada ambiental de l’Ésdansa.

Les entrades pels espectacles de pagament es posen a la venda el 10 de juliol.