Un projecte sobre Víctor Català guanya el segon concurs Llamps i Tintes!

«La cuirassa» de Laura Reixach es publicarà dins la col·lecció de novel·la gràfica de la Diputació de Girona

Un esborrany de «La cuirassa».

Un esborrany de «La cuirassa». / Laura Reixach

Alba Carmona

Alba Carmona

Un projecte dedicat a Caterina Albert i el procés per adoptar el pseudònim Víctor Català s’ha endut el segon concurs de còmic i novel·la gràfica Llamps i Tintes! de la Diputació de Girona. La cuirassa, de la il·lustradora i escriptora Laura Reixach Fernández, s'editarà dins la col·lecció corporativa de novel·la gràfica, impusalda per contribuir a la publicació d’obres inèdites en català per a adults, amb un nou títol per any. 

La col·lecció Llamps i Tintes! va arrencar la tardor del 2022 amb el títol El bròfec, de l’escriptor Adrià Pujol i la il·lustradora Laia Baldevey. Aquest 2023 es publicarà Somnis entre la boira, d’Àngel Marí i Lluís Recasens, guanyadora del concurs que la Diputació va convocar l’any anterior, i els títols successius de la col·lecció seran les obres que surtin seleccionades en cada convocatòria del concurs de còmic i novel·la gràfica.

En aquesta segona edició del concurs s’han rebut cinc projectes, dels quals el jurat ha optat per La cuirassa. L’autora té un any com a màxim per desenvolupar el projecte que editarà la Diputació. Segons estableixen les bases del concurs, els autors del projecte seleccionat perceben un import de 6.000 euros, dotació que, si es tracta d’un projecte col·lectiu, es distribueix de la manera següent: el 40 % per a l’autor del guió (2.400 euros) i el 60 % restant per a l’autor de les il·lustracions (3.600 euros). 

D’acord amb el guió presentat, La cuirassa és la història de com va néixer el pseudònim més famós de les lletres catalanes, el de Víctor Català. La narració s’estructura en diferents escenes que, enllaçades les unes amb les altres, permeten que el lector conegui els motius que van portar Caterina Albert a decidir emprar un pseudònim literari.

Els Jocs Florals, la revista Joventut, la relació epistolar amb Joan Maragall o la intervenció del matrimoni Sitjar són alguns dels fets verídics que s’hi recrearan.