Jordi Solé guanya el Bertrana amb una novel·la sobre el rodatge de «Pandora i l’holandès errant» a Tossa

S'ha endut el guardó, dotat amb 30.000 euros, amb «L'any que vaig estimar Ava Gardner»

«L'ombra de les hores» de Jordi Solà rep el premi Miquel de Palol de poesia i «El jardí d'Epicur» el Carles Rahola d'assaig

Sònia Guillén ha estat reconeguda amb el Ramon Muntaner de Novel·la Juvenil per «Cicatrius»

Els guanyadors dels Premis Literaris de Girona, l'any passat.

Els guanyadors dels Premis Literaris de Girona, l'any passat. / ACN

Alba Carmona

Alba Carmona

L'escriptor Jordi Solé ha guanyat el 56è premi Prudenci Bertrana de Novel·la amb L'any que vaig estimar Ava Gardner, un relat inspirat en el rodatge dePandora i l’holandès errant a Tossa de Mar. El jurat dels Premis Literaris de Girona ha anunciat avui el seu veredicte, que també inclou L'ombra de les hores de Jordi Solà com a títol guanyador del 46è premi Miquel de Palol de poesia; El jardí d'Epicur de Josep Muñoz Redon com a mereixedor del premi 44è Carles Rahola d'assaig i Sònia Guillén del 38è Ramon Muntaner de novel·la juvenil per Cicatrius.

Solé pren el relleu a Martí Gironell, guanyador del Betrana l'any passat, amb un relat inspirat en l'arribada del Hollywood clàssic a la Costa Brava. D'entre les 74 obres presentades al premi de novel·la, dotat amb 30.000 euros, el jurat, constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, ha optat per «un relat deliciós, lluminós, ple de vivències i glamur, amb personatges inoblidables com Ava Gardner, Mario Cabré o Frank Sinatra, en un marc incomparable com és la Costa Brava dels anys cinquanta».

Presentat originalment amb el títol Primavera a Tossa sota el pseudònim de David O. Selznick, és la història d'en Pol Mas, un home que quan l'any 1990 veu que Ava Gardner ha mort als seixanta-set anys, recorda que la va conèixer durant el rodatge de Pandora i l’holandès errant a Tossa de Mar a l'hotel familiar Àncora, un rodatge inoblidable que va suposar el seu pas de la infància a la joventut marcat pel seu amor per l'actriu, que li durarà tota la vida.

D'entre els 66 poemaris presentats al Miquel de Palol de poesia, dotat amb 6.000, el jurat, integrat per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Víctor Obiols i Miquel de Palol, s'ha decantat per L'ombra de les hores de Jordi Solà. El jurat n’ha valorat el camí metafòric de recerca en la pròpia interioritat que fa el poeta, convertit en un caminant que recorre les sendes de la vida, des de les ombres del pas del temps i la pèrdua, fins a trobar refugi en la paraula.

Pel que fa al Carles Rahola d'assaig, amb una dotació de 6.000 euros, s'hi havien presentat vint-i-tres originals. El jurat, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigvert i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyador El jardí d'Epicur, de Josep Muñoz Redon, una invitació, a partir del filòsof Epicur, a explorar el món dels jardins. Des de la filosofia grega fins a la modernitat, aquest assaig traça un recorregut pels conceptes de jardí, hort, paradís i natura en autors com Rousseau, Montesquieu, Claude Monet o el filòsof Byung-Chul Han.

El premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil, dotat amb 6.000 euros, ha recaigut en Cicatrius de Sònia Guillén. El jurat, integrat per Dolors Cabrera, Patrizia Campana, David Cirici, Xavier Gual i Anna Pardos (Mixa), ha valorat les vint-i-dues obres candidates i ha optat per una novel·la que posa sobre la taula el problema de la salut mental entre els adolescents, «una lectura imprescindible per entendre les dificultats a les quals han de fer front els joves».

Les quatre obres premiades arribaran a les llibreries el 20 de setembre publicades per Grup 62, l'endemà de la tradicional Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana. Se celebrarà el 19 de setembre a l'Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada es donarà a conèixer el premi Aurora Bertrana de traducció i s'atorgaran també els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana.