El Festival de Torroella celebra el centenari de «Les illes Medes» de Garreta a l’Estartit

El poema simfònic serà l’estrella d’un concert amb un programa inspirat en el mar aquest divendres

L'Orquestra Simfònica del Vallès actuarà amb Marco Mezquida al passeig del Molinet

L'Orquestra Simfònica del Vallès, en una imatge d'arxiu.

L'Orquestra Simfònica del Vallès, en una imatge d'arxiu. / Martí Artalejo

Alba Carmona

Alba Carmona

El Festival de Torroella de Montgrí commemorarà el centenari de l’estrena del poema simfònic Les illes Medes de Juli Garreta interpretant-lo davant l'escenari que el va inspirar. La composició de Garreta, estrenada l’octubre de 1923 a Barcelona per l’Orquestra Pau Casals, serà la peça estrella d’un concert aquest divendres en què l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida pel seu titular, Xavier Puig, interpretarà un programa de temàtica marina al passeig del Molinet de l'Estartit. S’obrirà amb Les Hèbrides de Mendelssohn, inspirada en la costa escocesa, i es clourà amb el Concert per a piano i orquestra Talaiot de Marco Mezquida interpretat pel mateix compositor al piano.

Minuts abans a l’inici del concert, se celebrarà davant de les illes Medes i a bord d’un veler la cerimònia de la Unió dels Oceans que enceta la singladura de col·laboració entre la Fundació Philippe Cousteau i el Festival de Torroella.  Per a l’acte, el Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (SEPLA) ha recollit les aigües dels oceans Pacífic, Atlàntic Nord i Atlàntic Sud, Bàltic, Carib, Cantàbric i Mediterrani i les han portades fins a l’Empordà com a símbol de la fusió dels mars i dels pobles a través de la seva cultura. 

Després d'aquesta actuació avançada, els joves prendran el relleu del 15 al 19 de juliol amb el festival Fringe, en què mig centenar de nous talents de tot Europa es reuneixen a Torroella de Montgrí per oferir catorze concerts.

El gruix del cartell del Festival de Torroella de Montgrí arrencarà el 29 de juliol amb Vespres d'Arnadí i conclourà el 18 d'agost de la mà del pianista Víkingur Ólafsson, que interpretarà les Variacions Goldberg.