Un quartet estel·lar per obrir la vuitena edició del Jazz Festival de l’Estartit

Javier Colina, Perico Sambeat, Marc Miralta i Albert Sanz inauguren aquest dijous la cita jazzística per excel·lència de la Costa Brava, que proposa fins diumenge quatre vetllades dobles amb noms com Richard Bona, Avishai Cohen o Kurt Elling

Perico Sambeat, Marc Miralta, Javier Colina i Albert Sanz.

Perico Sambeat, Marc Miralta, Javier Colina i Albert Sanz. / Jazz Festival l'Estartit

Redacció

El contrabaixista Javier Colina, el saxofonista Perico Sambeat, el bateria Marc Miralta i el pianista Albert Sanz, considerats quatre dels grans músics de l’escena jazzística espanyola, obriran aquest dijous a les 22 h al passeig del Molinet la vuitena edició del Jazz Festival de l’Estartit, tot presentant el seu treball Universos. El certamen es perllongarà fins diumenge vinent en un format que presenta un total de quatre vetllades amb dos concerts cada una que tindran protagonistes de la talla del contrabaixista Avishai Cohen, el cantant Kurt Elling i el baixista i cantant Richard Bona, els quals compartiran cartell amb joves promeses del jazz català.

El concert inaugural estarà precedit a la tarda per un concert gratuït a càrrec dels Hip Horns Brass Collective, una brass band integrada per músics de fins a tres generacions diferents, que combina hip-hop, jazz, gòspel, funk i rhythm-and-blues en un «explosiu, enèrgic i modern còctel musical», segons detalla el festival, amb el qual donaran el tret de sortida a la vuitena edició al terrat de la Confraria dels Pescadors, a les 19.30 h al passeig Marítim 1, a l’inici del passeig del Molinet.  

La segona jornada, demà divendres, tindrà com a protagonista a Richard Bona. Guanyador d’un Grammy, el baixista, percussionista i cantant nascut a Camerun és un artista del món i la seva música és una cruïlla de camins entre els ritmes africans i el jazz. «Imagina un artista amb el virtuosisme de Jaco Pastorius, la fluïdesa vocal de George Benson, el sentit de la melodia i l’harmonia de Joâo Gilberto; si ho barreges tot amb la cultura africana, tens a Richard Bona», va escriure sobre ell el diari Los Angeles Times. La seva creativitat i energia sobre l’escenari arriben sense filtres al públic. El músic arriba a l’Estartit després d’haver de cancel·lar per la pandèmia el concert que tenia previst oferir-hi el 2021. 

El mateix divendres a la tarda, l’emergent trombonista i compositora Alba Pujals es presentarà amb el seu quintet per oferir al públic el seu primer treball discogràfic, Apologia, gravat entre 2020 i 2021 a Barcelona i Nova York. El trompetista Joan Mar Sauqué, antic alumne de l’Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí, acompanya Pujals en el seu debut en el Festival. 

Un vell conegut del festival, el contrabaixista i cantant israelià Avishai Cohen, que ja va actuar en la primera edició del Jazz l’Estartit, celebrada l’any 2014, serà el protagonista, dissabte a la nit, de la tercera jornada. Cohen torna enguany a la Costa Brava acompanyat de la seva banda per presentar el seu últim treball, Iroko, un àlbum en el qual el músic se submergeix en una vibrant rumba afrocaribenya. 

La Ramon Cardo TM Collective, integrada per un grup de músics vinculats al Taller de Músics de Barcelona, obrirà aquesta tercera jornada presentant un programa d’arranjaments originals de la música de Wayne Shorter, Freddie Hubbard, John Coltrane, Horace Silver i Donald Byrd, a més d’una sèrie de temes propis.  

Diumenge, en l’última jornada, el festival presentarà a Kurt Elling, considerat un dels millors cantants de jazz masculins de l’actualitat. El músic nord-americà arriba a l’Estartit amb el guitarrista Charlie Hunter per presentar el seu treball SuperBlue, amb el qual exploren un so funk i soul sofisticat en un conjunt de noves cançons i versions innovadores de composicions de Wayne Shorter, Freddie Hubbard o Cody Chesnutt. En el concert de tarda, la jove violinista i cantant Èlia Bastida presentarà el seu disc d’homenatge a un dels grans violinistes de jazz del segle XX: Tribute to Stéphane Grappelli.