L’oratori barroc «Giuseppe riconosciuto» obrirà dissabte el 43è Festival de Torroella

L’ensemble Vespres d’Arnadí, al costat d’un conjunt de joves cantants, i sota la direcció de Dani Espasa, donarà el tret de sortida a una edició que, fins al 18 d’agost, proposa un recorregut musical de cinc segles a través d’un total de 17 concerts

Imatge promocional de l’ensemble d’instruments antics Vespres d’Arnadí, que obrirà el 43è Festival de Torroella de Montgrí.

Imatge promocional de l’ensemble d’instruments antics Vespres d’Arnadí, que obrirà el 43è Festival de Torroella de Montgrí. / DDG

Redacció

L’oratori barroc Guiseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas (1713-1751) donarà el tret de sortida, dissabte vinent a les 20.30 h a l’AuditoriEspai Ter, a la 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí. L’ensemble d’instruments antics Vespres d’Arnadí i un conjunt de joves cantants seran els encarregats, sota la direcció de Dani Espasa, d’interpretar la primera obra que Terradellas va estrena el 1736 com a final dels seus estudis musicals en el Conservatori dei Poveri di Gesù Cristo, actual Conservatori de San Pietro a Majella, a Nàpols. Aquest concert, una producció pròpia del festival empordanès que estarà dedicat a la memòria d’Ernest Lluch, obrirà una edició que s’allargarà fins al 18 d’agost proposant, a través de 17 concerts, un recorregut musical de cinc segles, des del Renaixement fins al segle XXI amb presència important de la música vocal i barroca.

Una altra producció pròpia del Festival de Torroella que es podrà veure en aquesta edició serà el concert que el diumenge 6 d’agost protagonitzaran la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet i el conjunt L’Arpeggiata, especialitzat en música antiga i tradicional fundat i dirigit per la llaütista Christina Pluhar l’any 2000. Pluhar, que ha col·laborat amb grans cantants amb qui ha enregistrat diversos àlbums, tenia molt interès a treballar amb Maria del Mar Bonet i el Festival de Torroella de Montgrí, segons destaca en un comunicat l’organització, l’entitat Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. La producció s’estrenarà primer al municipi del Baix Empordà i tot seguit es podrà veure, el 8 i el 10 d’agost al Festival de Pollença i al Sagunt a Escena, respectivament.    

La primera setmana del festival acollirà també, el dijous 3 d’agost, la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx, que el certamen va iniciar l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. La setmana següent, el dijous 10 d’agost, se celebrarà el quart concert. L’integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx amb el Quartet Gerhard es completarà amb dos concerts més que es podran veure l’any vinent.

Bach i Händel

La música barroca tindrà en aquesta primera setmana del Festival de Torroella dos concerts destacats amb obres de Bach i Händel, dos dels quatre compositors més interpretats en la història de la cita musical.Per una banda, l’Orchestra of the Age of Englihtenment, amb el tenor Mark Padmore, interpretaran un programa dedicat Bach titulat Laments i danses diumenge vinent. Per la seva banda, en el seu retorn a Torroella de Montgrí, la violinista francesa Amandine Beyer, al capdavant del seu grup Gli Incogniti, presentarà el dissabte 5 d’agost un programa amb obres de Corelli i Händel que amb el títol The bread of life. Concerti Grossi de Corelli & Händel proposa un joc de miralls a través de les partitures dels dos compositors. 

La programació de la primera setmana del festival es completa amb el recital de piano que protagonitzarà dimecres 2 d’agost la pianista russa Yulianna Avdeeva, guanyadora del Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin el 2010. A més de peces destacades de Chopin i Liszt, Avdeeva interpretarà també algunes composicions de Beethoven. 

Així mateix, el concert Singular Torroella d’aquesta edició, que acollirà el pati del Palau Solterra-Fundació Vila Casas, se celebrarà divendres 4 d’agost i estarà protagonitzat per els Sacqueboutiers, un quartet d’acordió, sacabutx, guitarra i percussió que presentarà el programa Vita Bella, que combina cant gregorià, fandango i tarantel·la en un viatge per la música popular, des d’Espanya als Balcans i des de la Mediterrània al Japó.