Jazzwoman: «Qualsevol gènere és compatible amb un altre si ho fas amb amor»

La cantant de hip-hop valenciana Jazzwoman tanca aquest dissabte a la nit la 7a edició del festival Amb So de Cobla de Palamós amb un espectacle en el qual fusionarà les seves rimes punyents amb el tible, la tenora, el trombó i la trompeta

Jazzwoman en una imatge promocional.

Jazzwoman en una imatge promocional. / Claudia Marconell

Albert Cornellà

Albert Cornellà

De ben petita va aprendre a tocar el saxo i el piano en un conservatori. D’adolescent va freqüentar sessions clandestines de jazz i va formar part d’un grup de reggae fins que es va decidir a llançar-se a la piscina del hip-hop per cantar rimes punyents amb les quals ofereix la seva particular visió del món que l’envolta, atacant sense matisos el masclisme. Amb el rap com a eix vertebral, la seva proposta cantada en valencià i castellà transita amb elegància pel trap, la salsa, el reggaeton, el merengue, l’electrònica o la bachata. Jazzwoman, alter ego artístic de la valenciana Carmen Aguado (Aldaia, 1996), s’atrevirà aquest dissabte a fusionar la seva proposta amb la música de cobla, en un espectacle gratuït que es podrà veure a partir de les 22 h a la plaça Josep Sarquella de Palamós i que clourà la 7a edició del festival Amb So de Cobla.  

«Qualsevol gènere és sempre compatible amb un altre si ho fas amb amor» assegura la cantant i compositora, que aquesta nit estarà acompanyada damunt l’escenari per Jordi Casas (tible), Gerard Montsech (tenora), Alba Careta (trompeta) i Alba Pujals (trombó). «Al principi tenia molta por, perquè a mi m’ha agradat sempre moltíssim això d’experimentar i mesclar temes que no tenen res a veure. D’ençà que faig rap sempre m’han dit que profano gèneres» sosté Aguado, que considera que en realitat el que ella fa és «agafar una música que he escoltat des de ben petita, com el cant tradicional, i donar-li un toc més hip-hop»

«Sempre m’ha agradat fer la cabra en aquest sentit i experimentar per veure què surt. Al final és bo donar-li aquest toc modern a la música popular perquè no es perdi ni la tradició ni el missatge d’allò que ens han cantat les nostres àvies» afegeix l’artista, que reconeix que, si bé mai s’havia endinsat de ple en el món sardanístic, coneixia aquest gènere «perquè els valencians i els catalans som cosins germans».

L’èxit del Coti x Coti de The Tyets ha fet que un públic molt jove balli sardanes en qualsevol indret de Catalunya, demostrant que la música que agrada a les generacions més grans és perfectament compatible amb les sonoritats més modernes. «Apropant la música tradicional a la més moderna, ajuntem els joves i a la gent gran en un mateix espai per gaudir de la música amb la qual ens hem criat» apunta la valenciana, que aquest dissabte, en un concert coproduït pel festival Amb So de Cobla i la Fira Mediterrània de Manresa, oferirà un repertori basat en els seus dos darrers àlbums: Maléfica (2020) i Atlantis (2022), ambdós publicats pel segell Propaganda pel Fet!. 

JazzWoman amb So de Cobla és un repte «il·lusionant» per a la MC, guanyadora amb Atlantis del Premi Enderrock 2023 per votació popular al millor disc de música urbana. «Mai havia fet res cosa semblant amb una banda, perquè al final el que faig té poc a veure amb el format de concert més clàssic. Em venia de gust barrejar el hip-hop amb instruments de banda» explica l’artista que afegeix que té com a referents artistes «amb un missatge molt potent perquè és el que ens empodera i allibera». Entre aquests referents cita des de Pep «Botifarra» a Amy Winehouse.

«Mai s’hauria de callar»

Preguntada per l’actual situació que es viu el País Valencià, amb l’ascens de l’extrema dreta al poder i el seu discurs masclista, Aguado diu que mai s’hauria de callar davant les injustícies. «Sempre cal denunciar totes les injustícies que patim, tant les dones com el moviment LGTBI, perquè al final som totes part d’aquest moviment» assevera una cantant que s’expressa, sobretot a través de les seves rimes, sense pèls a la llengua per denunciar el masclisme endèmic.

Subscriu-te per seguir llegint