El 43è Festival de Torroella acull un homenatge Victoria de los Ángeles

La soprano Erika Grimaldi i el que va ser l’últim pianista acompanyant de la soprano, Albert Guinovart, protagonitzaran el concert, que tindrà lloc aquest dimecres a l'Auditori Espai Ter

El certamen baix-empordanès també ha organitzat la projecció al Cinema Mongrí del documental "Brava, Victòria!" de la periodista catalana Maria Gorgues

La soprano Erika Grimaldi

La soprano Erika Grimaldi / Ibermúsica

Redacció

El 43è Festival de Torroella de Montgrí enceta l’última setmana de concerts amb un homenatge a la soprano Victoria de los Ángeles amb motiu del centenari del seu naixement. Els encarregats d’homenatjar-la, aquest dimecres a les 20.30 h a l'Auditori Espai Ter, seran la soprano Erika Grimaldi i el que va ser l’últim pianista acompanyant de la soprano, Albert Guinovart. El pianista va tocar per primera vegada al festival en un concert d’alumnes dels cursos d’interpretació musical el mateix any que va debutar Victoria de los Ángeles, l’estiu de 1984. 

Victoria de los Ángeles va actuar en el Festival de Torroella en quatre ocasions. Va debutar-hi el 3 d’agost de 1984 amb un recital de Lied, mélodie francesa i cançó catalana acompanya al piano per Miguel Zanetti, i va tornar-hi en les edicions de 1987, 1988 i 1989. En l’edició de 1988, el Festival de Torroella va fer realitat el somni llargament anhelat de la soprano de cantar amb l’Escolania de Montserrat, organitzant un concert d’homenatge al compositor torroellenc Anselm Viola que havia estat director de l’escolania en el segle XVIII. 

El programa del concert incorporarà repertori operístic i de cançó que Victoria de los Ángeles va interpretar al llarg de la seva carrera, des de la dècada de 1940 fins a finals de la de 1990. Entre les obres, destaca una ària de La Bohème, el primer títol operístic que la soprano va cantar el 1940, després de guanyar un concurs de cant a Ràdio Barcelona, i que va interpretar arreu del món convertint-se en una referència. 

Un documental i una exposició

En el marc dels actes d’homenatge a la cantant amb motiu del centenari del seu naixement, aquest dimecres mateix a les 18h al Cinema Montgrí, es projectarà el documental Brava, Victòria! de la periodista catalana Maria Gorgues. I posteriorment, a les 19.15h hi haurà un col·loqui amb la directora del documental i la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora, al vestíbul de l’Auditori Espai Ter. A més, des de la setmana passada l'Espai Ter acull l’exposició Victoria de los Ángeles al Festival de Torroella que repassa la relació de la soprano amb el Festival. L’exposició mostra els programes de mà dels concerts de Victoria de los Ángeles al Festival de Torroella, fotografies dels concerts i objectes personals de la soprano.