El Fitag obre una nova etapa

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona comença avui, amb canvi de direcció després de divuit anys

Estrena un espai al carrer, l’Envelat, per obrir-se més a a la ciutadania

La productora de Quart Baowatt gestionarà el Fitag d’aquest estiu

Els darrers preparatius per al Fitag, ahir davant la Casa de Cultura.

Els darrers preparatius per al Fitag, ahir davant la Casa de Cultura. / ANIOL RESCLOSA

Alba Carmona

Alba Carmona

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag, enceta avui una nova etapa, amb canvi en la direcció i la voluntat d’obrir-se més a la ciutadania. Després de la sortida de Martí Peraferrer, director artístic del certamen durant els darrers divuit anys, el nou equip de gestors emparat per la productora Baowatt de Quart planteja una sacsejada al festival per guanyar més presència al carrer i obrir-lo a tota mena de llenguatges escènics. 

La gran novetat d’aquesta 23a edició és l’Envelat, una nova seu davant la Casa de Cultura que, segons l’organització, serà un «espai de formació, debat i socialització» al voltant del teatre no professional, amb activitats com ara tallers per a tota mena de públic, xerrades adreçades a companyies del sector, prèvies a les funcions, postfuncions i les sessions del Fitag Nits, amb teatre de varietats.

Teatre de carrer per començar

Amb el lema «El Fitag surt al carrer», el festival s’estrena a les sis de la tarda davant la Casa de Cultura de Girona amb un espectacle de carrer a càrrec de Tràfec Teatre. Els berguedans el tret de sortida al festival amb Descria-les, una proposta de teatre gestual inspirada en Les Criades de Jean Genet.

Fins dissabte, el festival acollirà les representacions de catorze companyies, entre les quals destaquen agrupacions amateus vingudes de Polònia, Romania, Colòmbia, Rússia i Grècia, així com companyies de la península, provinents de Galícia, Andalusia o Múrcia.

L’escena no professional gironina estarà representada al cartell amb IncreiXendo (Sant Gregori), Maçateatre (Maçanet de la Selva) i la jove companyia gironina Les Fepipes.

A més del Centre Cultural La Mercè, el pati de la Casa de Cultura, el Pati de les Magnòlies i l’Envelat, el festival s’estendrà pels barris del Pla de Palau i Vista Alegre. També arribarà a Sant Gregori, Vidreres, Llançà, Maçanet de la Selva i, per primera vegada, Caldes de Malavella.

L’adquisició d’entrades i la reserva de places per a les activitats diürnes es pot fer des del web del Fitag. Tot i que ja hi ha quatre propostes amb l’aforament complet, des de l’organització recorden que la reserva de lloc assegura la plaça fins 10 minuts abans de l’inici de la funció. A partir d’aquest moment s’obren les portes al públic sense reserva i per ordre d’arribada.