Teresa Lanceta, Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura

El jurat destaca que l'artista "rescata un llenguatge femení, vernacle i col·lectiu"

La seva primera peça es va exposar el 1977 a la Fontana d'Or de Girona en l'exposició col·lectiva "El tapís a la Catalunya del segle XX"

L’artista visual Teresa Lanceta durant la roda de premsa al MACBA

L’artista visual Teresa Lanceta durant la roda de premsa al MACBA / Guillem Roset

ACN

El Ministeri de Cultura ha guardonat l'artista catalana Teresa Lanceta amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del 2023 per la seva "pràctica artística sostinguda en el temps que rescata un llenguatge femení, vernacle i col·lectiu", segons el jurat. "Premiar Teresa Lanceta és reconèixer una generació de dones, a la tècnica del teixir com un llenguatge, un codi primigeni de la humanitat allunyat del patriarcat mitjançant el qual ha entrat en contacte amb les cultures de diversos col·lectius com la població romaní, les teixidores nòmades marroquines o les veïnes del Raval", afegeix. El premi està dotat amb 30.000 euros.

Lanceta, nascuda el 1951, és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona i doctora en Història de l'Art per la Universitat Complutense de Madrid, Ha sigut docent de l'Escola d'Arquitectura d'Alacant i de l'Escola Massana de Barcelona. El seu treball artístic està centrat en l'ús del tèxtil com a forma d'expressió.

Les seves obres han participat en exposicions organitzades per institucions espanyoles i internacionals com el MACBA, l'IVAM, el MUSAT, l'Acadèmia d'Espanya a Roma, la 57a Biennal de Venècia, la 11a Biennal del Caire o el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia. A la seva biolgrafia explica que la seva primera peça es va exposar el 1977 a la Fontana d'Or de Girona en l'exposició col·lectiva "El tapís a la Catalunya del segle XX"