Del film sobre «Sonoma» a una oda a la tramuntana: el cinema de Temporada Alta

La programació cinematogràfica inclou sis produccions amb una aposta pel documental, com els que signen Manel Huerga i Pere Solés o «El vent que ens mou», premiat a la Seminci

"Matusalem" de Pere Solés.

"Matusalem" de Pere Solés. / Ddg

Alba Carmona

Alba Carmona

Un documental de Manel Huerga sobre un concert de Pascal Comelade i Lee Ranaldo en tribut a la Velvet Underground, una oda a la tramuntana i la vida rural empordanesa o Sonoma (le film, pas le spectacle), una pel·lícula inspirada en l’hipnòtic espectacle de La Veronal són tres de les propostes de la programació de cinema del festival Temporada Alta. El certamen d’arts escèniques mira un any més cap al setè art, aquesta vegada amb el cinema documental d’autoria catalana com a protagonista, si bé també hi ha presència de ficció. 

En aquesta 32a edició del festival seran sis les produccions cinematogràfiques que passaran per la pantalla del Truffaut, responsable de la programació de cinema juntament amb el festival. 

En l’apartat de documentals sobresurt El vent que ens mou, la proposta de Pere Puigbert, que es veurà el 17 d’octubre. El realitzador de Ventalló se centra en el dia a dia a la feina d’una sèrie d’empordanesos que conviuen amb la tramuntana en una producció que va guanyar el premi al millor documental espanyol a la Setmana Internacional de Cine de Valladolid, la Seminci.

Per la seva banda, Manel Huerga presentarà el 24 d’octubre Velvet Suite (homenatge a la Velvet Underground), un testimoni del concert únic que va tenir lloc a l’Ateneu de Banyoles l’any passat on Pascal Comelade i Lee Ranaldo de Sonic Youth van invocar l’esperit de la banda de Lou Reed i John Cale.

Al seu torn, el director i metge gironí Pere Solés també aposta pel documental amb Matusalem, que s’endinsa en el camp de la longevitat. El dia 14 de novembre, en pantalla s’hi veuran nonagenaris, xamans que proclamen una solució màgica a l’envelliment i científics que fa anys que investiguen sobre la vellesa. 

Pel que fa a la ficció, la programació inclou Un sol radiant (10 d’octubre), una pel·lícula de Mònica Cambra i Ariadna Fortuny en la qual, des dels ulls d’una nena d’onze anys, reflexionen sobre la complexitat de la mort i la celebració de la vida; i Aftersun (7 de novembre), meitat pel·lícula de suspens i meitat pel·lícula de superació, creada per Lluís Galter per dinamitar les convencions del cinema. 

De l’escenari a la pantalla

A Sonoma (le film, pas le spectacle), Xavi Lozano i Albert Pons s’endinsen en l’univers de Marcos Morau i la companyia La Veronal, durant el procés de creació de Sonoma, l’espectacle inspirat en el surrealisme i Luis Buñuel. La cinta, que es veurà a Girona en 18 de novembre, reprodueix l’atmosfera d’aquella peça de dansa a través de vídeos, àudios i petites ficcions inspirades pel propi procés de creació i assaig.