Xavier Moret: "Viatjar és la millor universitat de la vida"

Un dels periodistes i escriptors amb més llibres de viatges publicats considera que "s'aprèn molt viatjant i t'enriqueix perquè et fa interessar pels altres"

Xavier Moret durant la gravació de l'episodi.

Xavier Moret durant la gravació de l'episodi. / La Factoria

DDG

En l'episodi número 17 del Girona Valley, Eduard Batlle conversa amb el periodista Xavier Moret (Barcelona, 1952), un dels escriptors catalans que més llibres de viatges ha divulgat i el seu èxit tan personal es basa en la manera que explica les seves vivències a través d'una mirada tranquil·la, cultural, respectuosa i apassionada amb cada país que ha descobert. Pioner, referent i innovador des de la publicació del famós "Amèrica, Amèrica" que, a través d'un viatge generacional en família, explica la a Califòrnia a finals del 90. Des d'aleshores admet que "estic viatjant i explicant-ho". Com que durant la pandèmia no es va poder viatjar, els seus darrers llibres tracten sobre un destí pròxim i assegura “que no li ha estat fàcil” perquè molta gent el coneix: "Mallorca, obert tot l'any", una mirada a l'illa "per trencar els tòpics, perquè és preciosa i té cales meravelloses" i la novel·la negra "Misteri a Deià". Després de tants anys viatjant, ha triat el Pla de l'Estany per viure on si sent molt bé amb la calma del veïnat de Centenys (Esponellà) i des d'on neixen els seus viatges tan personals, ja que encara té molts països per visitar i descriure.

Moret considera que viatjar és la millor universitat de la vida perquè "s'aprèn viatjant" i et permet descobrir "altres maneres de viure, altres cultures, et fa interessar per l'altre i això t'enriqueix". I ho raona després de 25 anys de guanyar-se la vida com a escriptor de viatges i, després de tant temps, per molt que la manera de viatjar hagi canviat en la nostra societat, ell ho vol continuar fent lluny de les modes. Per això, no ha parat d'innovar, de voler descobrir nous indrets, costums, maneres de relacionar-se amb la gent autòctona i l'esperit de voler aprendre. Encara que admet que, de viatjar, "tots ens sabem perquè d'una manera o altra a tots ens agrada".

Tres viatges per llibre

De cada llibre que ha escrit valora que “t'obliga a viatjar tres vegades”. El primer "viatge" és la preparació cultural prèvia abans de marxar. El segon, una vegada ets al país, és el de parlar amb la gent, buscar temes interessants, viatjar més a fons... I el tercer "viatge" és el de veure que el dietari que ha fet no serveix com a llibre sinó que has de filtrar i donar-li una estructura narrativa perquè funcioni.

Lògicament, cada viatge és diferent i únic i el seu mètode és el de "donar el protagonisme al país on vas a parar". No li agrada el "jo" a cada llibre i el que si li agrada és conèixer gent i fer amics. "El que m'enamora dels viatges és el contrast de cultures" i per això li agrada molt anar l'Àfrica "perquè m'ha donat grans lliçons d'anticonsumisme i d'antimaterialisme." Com sempre, l'Àfrica és el seu continent preferit i es pot passar hores i hores parlant de la seva natura i contrastos. "El que més m'agrada dels viatges és aprendre coses i mirar de condensar-les en un llibre", destaca.

Reptes "freds"

S'ha acabat l'estiu i és un bon moment per valorar les vacances encara que ell, com sempre, s'ha quedat amb la calma de Centenys perquè no li agrada viatjar a l'estiu per la calor, per les multituds i també perquè ja ho fa durant tot l'any. Com a repte de futur, li agradaria preparar un nou llibre sobre els "països freds" del Nord d'Europa perquè ja ha visitat durant molts anys els països càlids.