Fenomen mundial

‘Swiftogeddon’: la festa en honor a Taylor Swift que fa furor al Regne Unit

Lucas Font

Falten poc més de 30 minuts perquè el teatre Troxy de Londres obri les portes i diverses desenes de persones ja estan esperant a la cua. Shanna Curtis, una jove de 18 anys, ha sigut una de les primeres d’arribar amb dos amics. «Ens vam assabentar que feien aquesta festa a través de TikTok i no vam trigar ni un minut a comprar les entrades», explica. La festa a què fa referència és el ‘Swiftogeddon’, un esdeveniment que se celebra a desenes de ciutats del Regne Unit, en què únicament sonen cançons de Taylor Swift i que està fent furor entre els seguidors de l’artista.

Uns metres més enllà, un grup d’amigues llancen un crit d’emoció quan veuen el tatuatge que el seu amic s’acaba de fer al braç amb la frase «‘don’t blame me for what you made me do’» («no em culpis pel que m’has fet fer»), en honor a la cançó ‘Don’t blame Me’ de l’artista. A l’Ellie, una de les noies del grup, se li il·lumina la cara quan parla de Swift. «Soc fan seva des que va llançar el primer àlbum. En aquell moment em va encantar, tenia més o menys la meva edat i vaig decidir que seria la meva germana gran». Al seu costat, la Charlotte afegeix: «Té una cançó per a cada situació per la qual passes en la vida, et sents molt identificat amb el que diu».  

A l’interior tot està preparat per a cinc hores de música sense interrupció. Els dos ‘dj’ encarregats d’animar la festa ja han començat a punxar els primers temes en una àmplia taula amb una pantalla on es pot llegir ‘Swiftogeddon’, amb lletres blanques i vermelles. Darrere, un enorme projector reprodueix els videoclips més populars de l’artista. Per començar a escalfar l’ambient, els ‘dj’ han optat per algunes cançons lentes, com ‘Glitch’ o ‘The Moment I Knew’, tot i que a mesura que va avançant la nit la música es va animant fins arribar a l’eufòria col·lectiva amb ‘Look What You Made Me Do’ o ‘Anti-Hero’

Fenomen mundial

El fenomen ‘swiftie’, com es coneixen els seguidors de Taylor Swift, amb prou feines té precedents. La seva gira ‘Eras Tour’ està sent una de les més taquilleres de la història, amb uns ingressos estimats per sobre dels 1.000 milions de dòlars, mentre que alguns analistes apunten que el documental sobre la gira, que es llançarà el 13 d’octubre, podria recaptar prop de 120 milions de dòlars només el primer cap de setmana. El preu de les entrades de revenda en els seus concerts als Estats Units han superat els 1.000 dòlars, una cosa que ha fet que esdeveniments com el ‘Swiftogeddon’ es presentin com una bona alternativa per als que no es puguin permetre veure la seva artista preferida en directe.

El promotor de l’esdeveniment, Dave Fawbert, explica que feia temps que buscava l’artista perfecte per organitzar festes dedicades exclusivament a la seva música. «Un dia vaig sentir ‘Style’ a tot volum en un club i se’m va encendre una bombeta al cap», diu. L’agost del 2019, Fawbert va llogar un local al barri de Hackney de Londres per organitzar el primer ‘Swiftogeddon’. «Vaig pensar que valia la pena intentar-ho i que, tot i que fos un fracàs, almenys hauria disfrutat jo mateix. Durant el primer mes no vaig vendre ni una entrada, però de sobte en vaig vendre 30 o 40. Es va anar corrent la veu i al final es van esgotar totes», assegura.

Des d’aleshores ja ha organitzat més de 250 festes i en té 79 més de programades per als pròxims mesos per ciutats com Manchester, Birmingham i Edimburg. «Mai vaig esperar que arribés a l’èxit que ha arribat, però alhora té tot el sentit del món: és la millor compositora de la nostra generació».