Lali Álvarez guanya el XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana del Temporada Alta

La política marca les línies argumentals de les dues propostes finalistes

La presentadora del Torneig de Dramatúrgia Catalana proclama Lali Álvarez guanyadora

La presentadora del Torneig de Dramatúrgia Catalana proclama Lali Álvarez guanyadora / Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

Lali Álvarez va guanyar el XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana que organitza el Temporada Alta. Ho va fer amb el text 'Un rellotge a la finestra' aquest dilluns al vespre a la sala la Planeta de Girona. El públic va donar suport a la proposta de Lali Álvarez, qui plantejava una trobada casual entre una cartera i una dona d'esquerres amb esperit reformista. La tímida conversa inicial deriva a un confrontament polític i el text va acabar jugant amb el públic. Sergio Baos que amb 'Per tot allò que ens uneix' va mostrar un text satíric que viatjava a l'interior d'un partit polític. El dramaturg va intentar mostrar el costat fosc del poder i de la política en una tensa conversa entre el tresorer i el candidat d'una formació fictícia de dretes.

La sala la Planeta de Girona va acollir aquest dilluns al vespre la final del XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana que anualment organitza el festival Temporada Alta. En ell, vuit dramaturgs van presentar els seus textos que van interpretar una parella d'actors catalans. A partir d'aquí, el públic va decidir quina de les dues propostes els va atraure més i va votar quin d'ells passa a la següent ronda.

Ahir Lali Álvarez es va enfrontar a Sergio Baos amb dos textos que compartien una de les línies argumentals: la política. En el cas de la guanyadora, 'Un rellotge a la finestra' va mostrar com una noia (interpretada per Diana Gómez) obria a la porta d'una cartera (Júlia Truyol) sense recordar que la seva parella li havia demanat expressament no fer-ho.

A partir d'aquí va arrencar una conversa que va derivar en un confrontament polític i farcit de prejudicis. La dona, d'esquerres revolucionàries i amb esperit de canviar el sistema des de la base. Un posicionament que viu mentre estudia per ser professora de circ i sense treballar a l'espera de viatjar a Mèxic. Per contra, la cartera era mare soltera i assegurava no haver votat mai. Malgrat tot, estava decidida a canviar-ho i votar a les properes eleccions.

El text va acabar destruint els prejudicis que tenien l'una de l'altra i teixint una història d'amor. A més, també va interactuar amb el públic en determinats moments i ho va transformar en una campanya que demanava el vot del públic pel seu text. Álvarez va assegurar que en tots els seus muntatges dona protagonisme als espectadors i en aquesta ocasió no va voler ser menys.

La lluita pel poder

'Un rellotge a la finestra' es va imposar a la proposta de Sergio Baos, que va plantejar al públic una sàtira política amb 'Per tot allò que ens uneix'. En ell va mostrar com un tresorer (Carles Martínez) d'un partit de dretes intentava prendre el lloc al candidat (Ivan Benet) quan faltaven dues setmanes de celebrar-se unes eleccions. Per fer-ho va traure un secret que va acabar desinflant-se. Per contra, el candidat tenia una contraproposta per donar un càrrec al tresorer i al mateix temps guanyar les eleccions: fer-lo passar per "un gai de bé". Una conversa tensa, plena de retrets que va mostrar el costat més fosc del poder i de la política, sempre des d'una perspectiva humorística.

Una victòria que doni feina

Lali Álvarez va mostrar sorpresa i satisfacció després de guanyar el XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana aquest dilluns a la nit. La dramaturga va assegurar que ha estat una experiència "molt bonica i enriquidora". Ara confia que la victòria li porti "molta feina" en el món dramatúrgic.

Sobre el futur del text, l'autora descarta que es converteixi en un muntatge teatral per la manera com està escrit. Així i tot, sí que hi veu un futur en el món audiovisual. Lali Álvarez va apuntar que 'Un rellotge a la finestra' podria convertir-se en un curtmetratge en un futur, tot i que caldrà donar voltes al projecte.

El torneig va ser la llavor de produccions com ara 'El crèdit' de Jordi Galceran o 'Tocar mare' de Marta Barceló. Són propostes que en el seu moment van aconseguir la victòria del torneig i al final es van traslladar a l'escenari en forma de producció teatral.

Torneig per als instituts

El festival Temporada Alta fa quatre anys que organitza un torneig per a instituts. Segueix un format similar a l'original en què quatre centres redacten i presenten la seva proposta de text i dos actors l'interpreten dividits en dues semifinals. Els alumnes espectadors decideixen quins han de passar a l'última ronda i finalment quin dels dos finalistes mereix la victòria.

En aquesta ocasió, els guanyadors van ser els alumnes de la Salle de Girona amb 'Els Micos' en què es narra com una parella viu una cita a cegues on un dels pretendents té una obsessió amb els micos. La proposta va ser interpretada per Francesc Cuéllar i Mel Salvatierra. La Salle s'ha imposat al FEDAC de Sant Narcís i els instituts de Salvador Sunyer i Vallvera de Salt.