Mor Josep Bastons, gran referent del cant de taverna

Va ser vocalista de les orquestres Primavera i La Principal de Palafrugell, i més tard de la Maravella, i fundador de l’Orquestra Costa Brava

El mestre Bastons, a la dreta

El mestre Bastons, a la dreta / Toni Foixench

Redacció

La música en general i el cant de taverna i l’havanera, en particular, ploren avui la mort a Palafrugell, la seva vila natal, als 96 anys d’edat, del mestre Josep Bastons, un dels grans referents i un dels autors més prolífics de l’actualitat. Compositor i cantant va esdevenir un dels pares de l’havanera nascuda arran de la Cantada de Calella. Als 65 anys es va jubilar de tapisser, l’ofici familiar, dedicant-se en exclusiva a la feina de músic i representant del grup Peix Fregit. És autor de més d’un centenar d’havaneres i ha estat líder del grup Peix Fregit durant més de trenta anys. L’any 2005 va ser reconegut amb el Premi Peix Fregit, atorgat per la seva dedicació al món de l’havanera i l’any 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de la Vila de Palafrugell entre altres reconeixements i homenatges. Bastons també va ser vocalista de les orquestres Primavera i La Principal de Palafrugell, més tard de la Maravella, i va fundar l’Orquestra Costa Brava. 

Fundador de Peix Fregit amb Manel Iglesias i Maria Cervera, la bona acceptació de les seves primeres composicions en el món de l’havanera, als anys 70, el decanten definitivament cap al cant de taverna. En té més d’un centenar, de composicions, amb lletres de Jaume Pol Girbal, Anna Brunet, Josep Martí (Bepes), Miquel Guiu, Josep Miquel Servià, Clara Sánchez-Castro i, sobretot, Carles Casanovas i Tòfol Mus. Aquest mateix any, per les Festes de Primavera de Palafrugell, es va estrenar el disc Gaudint Bastons, un projecte d‘un grup d’amics de l’entorn de l’havanera i el cant de taverna que interpreten les seves cançons amb acompanyament de piano i veus. La tria dels temes, força desconeguts, permet descobrir més Bastons, a ritme de boleros, havaneres, valsets, rumba i una zamba.

Des del Mariner de terra endins, la segona composició i de ben segur la més cantada, fins, la darrera, composta en aquests darrers mesos i encara per estrenar, Josep Bastons deixa més de 100 cançons. El 2015, el músic i mestre va donar a l’Arxiu Municipal de Palafrugell el seu fons. L’integren 54 cançons d’altres autors, la majoria de les quals són havaneres. El funeral serà demà dijous a Palafrugell.

Subscriu-te per seguir llegint