Tossa vol culminar la recuperació del jaciment dels Ametllers

El consistori continua els treballs per restaurar i consolidar la vil·la romana descoberta el 1914

Treballs a la vil·la romana de Tossa.

Treballs a la vil·la romana de Tossa. / Ajuntament de Tossa de Mar

DdG

L’Ajuntament de Tossa de Mar vol culminar el procés de recuperació i rehabilitació del jaciment de la vil·la romana dels Ametllers. El consistori té la intenció de completar definitivament el coneixement arqueològic de zona, i per això Patrimoni i Atri Cultura estan fent treballs de restauració i consolidació de la vil·la en diferents fases.

La darrera campanya d’excavacions es concentra en un dels sectors de la part industrial que encara quedava per excavar, concretament a la zona més propera de l’avinguda del Pelegrí, i l’objectiu és que s’enllesteixin els treballs de la resta de sectors d’aquesta part del jaciment, descobert l’any 1914 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional fa una dècada. 

Es tractaria d'una de les vil·les romanes més importants de la província de Tàrraco i es dedicava al conreu de la vinya i a l'exportació de vi de gran consum. Segons els experts, aquest jaciment és un exemple clàssic d'explotació agrícola a la Mediterrània en època romana.

La vil·la dels Ametllers està situada a la vessant oriental del turó de Can Magí, de cara al mar. La zona noble, denominada pars urbana i ja totalment descoberta, va viure la seva màxima esplendor al segle II dC. Es pot veure a través d'elements com el conjunt termal, els mosaics, els estucs, el menjador d'hivern, el nimfeu o la piscina amb un imponent conjunt escultòric de marbre que es pot veure al museu. Per la seva banda, la part industrial (o pars rustica) acollia els magatzems i sales de processament de tots els productes agrícoles. En aquestes sales s'hi feia vi, oli, salaons i s'hi guardaven els cereals.

Al llarg de les excavacions s'han trobat ceràmiques, monedes o fíbules que estan exposades al Museu Municipal per explicar la vida quotidiana que hi havia en aquest jaciment.