Vilabertran recrea el dinar de Nadal dels canonges del s. XVI

La canònica de Santa Maria de Vilabertran acull fins a l’11 de febrer "La taula parada. El gust per la història"

Gràcies a la recerca s’han recuperat quatre receptes històriques vinculades als monuments participants

Un detall de la taula parada a Vilabertran.

Un detall de la taula parada a Vilabertran. / ACdPC

DdG

La canònica de Santa Maria de Vilabertran acull fins a l’11 de febrer La taula parada. El gust per la història, un projecte amb recreacions de taules parades per celebrar Nadal de diferents èpoques. La iniciativa, que també es pot veure a la Cartoixa d’Escaladei, la casa museu Prat de la Riba i el castell monestir d’Escornalbou, recrea al refetor de la canònica una taula parada per als dotze canonges i l’Abat que conformaven la comunitat al segle XVI gràcies a la recerca feta per professionals de la història, la història de l’art, el disseny o l’escenografia per garantir-ne el rigor. 

Els monuments triats responen a quatre cronologies diferents i a tipologies patrimonials diverses perquè la proposta del Departament de Cultura vol apropar al públic els usos i costums vinculats als àpats nadalencs i la socialització al llarg de la història. Alhora, es vol difondre la cultura gastronòmica catalana com a patrimoni intangible i en relació amb el patrimoni material que representen els monuments. Amb aquesta recreació històrica es vol recuperar l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, a més de fer veure els diversos modes de celebrar les festes nadalenques segons l'època i el lloc on se celebra. Els quatre espais patrimonials escollits van des de la sobrietat de la Cartoixa d’Escaladei, fins a l’ostentació del Castell d’Escornalbou, passant per la familiaritat de la Casa-Museu Prat de la Riba i el recolliment de la Canònica de Vilabertran. Dos exemples religiosos en plena Edat Mitjana, de característiques diferents segons l’orde i dos de civils de principis segle XX, una de la burgesia benestant i l’altre de caràcter rural.

La taula parada recrea el moment precís del dinar de Nadal en uns interiors concrets amb els rols socials de cada membre de la família o de la comunitat representada. La vinculació entre família i casa és una construcció social que mostra una època concreta i una mentalitat i gustos dels individus que l’habiten. L'espai, els objectes i els receptaris responen a diferents formes de pensar i de fer, en diferents moments històrics.

Sota el nom de Menjar com un canonge, al refetor de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, hi trobarem una taula parada per als 12 canonges i l’Abat que conformaven la comunitat al segle XVI. A la Cartoixa d’Escala Dei trobarem Austeritat i doble ració, la festa solemne de la vigília de Nadal. Per altra banda, la Casa-Museu Prat de la Riba respira una atmosfera de Tradició i família benestant de caràcter rural, amb gustos rígids i costum austeres. A principis del segle XX el castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou es converteix en la residència senyorial del diplomàtic i egiptòleg Eduard Toda. A La família que es tria es representa el Nadal de 1928 quan convida a alguns amics a aquest àpat que es vesteix de festa.

Part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en els àpats de Nadal en els monuments participants. El cuiner Sergi de Meià ha pogut recrear quatre receptes i disponibles al canal de Youtube de Patrimoni Gencat perquè, qui ho vulgui, pugui elaborar-les a casa seva. En concret, s’han replicat el gall d’indi rostit que tant agradava a Eduard Toda a Escornalbou, la tradicional escudella i carn d’olla que se servia a casa del president Enric Prat de la Riba, el cabrit a l’ast dels canonges de Vilabertran i l’escudella d’arròs dels pares cartoixans d’Escaladei.

Les taules parades es poden gaudir a cada un dels monuments, inclòs dins el preu de l’entrada de cada monument. A més, s’han organitzat dues visites guiades temàtiques en cadascun dels monuments participants, els dissabtes 23 i 30 de desembre, a les 12 del migdia i per les quals cal reserva prèvia.