Llagostera reivindica el llegat de Ramon Motjé, «l’artista camioner»

La Sala Can Roure i la Llar de Jubilats acullen fins al pròxim 4 de febrer una exposició antològics amb els dibuixos i acudits gràfics del ninotaire llagosterenc

Una de les obres exposades a la mostra.

Una de les obres exposades a la mostra. / Ramon Motjé

Redacció

La Sala Can Roure i la Llar de Jubilats de Llagostera acullen fins al pròxim 4 de febrer l’exposició Ramon Motjé. L’artista camioner, que aplega dibuixos i historietes de Ramon Motjé, el ninotaire que durant més de quaranta anys ha publicat els seus acudits als Butlletí de Llagostera. La mostra, comissariada per Joan Ventura Brugulat i Mariona Puigbaldoyra, ha estat organitzada per l’Ajuntament de Llagostera amb l’objectiu de reconèixer la figura i obra d’aquest llagosterenc. 

Ramon Motjé Mont (Llagostera, 1954) compta amb centenars de dibuixos com a ninotaire, molts dels quals fets amb aquarel·la, que també publicava a la revista Àncora de Sant Feliu de Guíxols. Durant la seva vida laboral en «Ramon de can Güitó», tal com era conegut per molts veïns, va exercir de camioner. Com molts infants del municipi natal, la seva formació es va iniciar amb el mestre Pere Mayol, tot i que la seva evolució és autodidacta. Aquesta exposició vol ser una àmplia representació de la seva obra, un recull de més d’un centenar de dibuixos i acudits agrupats per temàtiques.

«És un goig per a nosaltres, oferir aquesta primera presentació pública d’una obra exquisida que ens convida a fer un recorregut pel nostre poble a través de les caricatures i dibuixos que en Ramon ha fet al llarg dels anys» afirma, en el catàleg editat amb motiu de l’exposició, l’alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs. En el text de presentació, Llinàs també posa en valor que aquesta és una exposició que «convida a reflexionar, a recordar, a riure, a conversar i a recórrer els temps i personatges de la nostra història».

En el mateix catàleg de l’exposició, Joan Ventura Brugulat recorda que una de les coses que sempre ha agradat a Ramón Motjé és explicar històries. «De gran ho ha pogut fer dibuixant i de jovenet ens tenia a tots els amics enlluernats quan, amb les seves mans i dits, representava un cotxe: obrint portes o el motor, fent pujar i baixar passatgers, dessapant...; escenificant un duel de pistolers o imitant una història de gàngsters» recorda el periodista, comissari de l’exposició i amic del ninotaire i pintor. Ventura afegeix que, si bé Motjé ha destacat per sobre de tot com a ninotaire, com a artista «ha excel·lit pintant aquarel·les i fent caricatures que elaborava amb pastel».

Entre l’humor i la crítica

L’exposició constitueix una completa antologia de l’obra que Motjé ha anat elaborant al llarg de la seva vida, i a la vegada, un retrat d’una societat sempre canviant. D’aquesta manera s’hi poden trobar acudits gràfics crítics amb l’especulació, el món rural, l’arribada del turisme o la destrucció del medi ambient, entre moltes altres temàtiques. Sempre amb el seu humor particular i sense oblidar la seva Llagostera estimada.