'Oppenheimer' regna en uns Globus d'Or que castiguen amb duresa a 'Barbie'

El film de Christopher Nolan es va emportar cinc estatuetes

EFE

Amb cinc Globus d'Or, el film 'Oppenheimer', de Christopher Nolan, va sortir victoriós del seu primer enfrontament amb la supertaquillera 'Barbie', que partia com a favorita de la nit, però que tan sols va guanyar dos dels nou premis als quals optava.

La cinta protagonitzada per Cillian Murphy, que versa sobre el físic Robert Oppenheimer, nomenat el pare de la bomba atòmica, es va emportar els guardons a millor pel·lícula de drama, millor director, millor actor de drama, millor actor de repartiment i millor banda sonora.

"La primera vegada que vaig trepitjar el plató de Christopher Nolan vaig saber que era diferent. Em vaig adonar pel nivell de rigor, el nivell de concentració, el nivell de dedicació (...) que estava en mans d'un director visionari i mestre”, va dir Murphy en rebre el premi a millor actor de drama.

La rosada sàtira feminista de Greta Gerwig, protagonitzada per Margot Robbie, no va obtenir l'èxit esperat amb la crítica en triomfar únicament en la nova categoria d'èxit cinematogràfic i de taquilla i en la de millor cançó original pel tema 'What Was I Made For?', de Billie Eilish.

"Vull agrair a totes les persones del món que es van vestir de rosa i van ser al millor lloc del món que és el cinema (...) Gràcies als Globus d'Or per crear una categoria per als cinèfils", va dir Robbie en rebre el premi al costat de Gerwig i la resta de l'elenc.

Per part seva, la pertorbadora comèdia de ciència-ficció de Yorgos Lanthimos 'Pobres Criatures' es va embutxacar els Globus d'Or a millor pel·lícula de comèdia i a millor actriu de comèdia per la interpretació d'Emma Stone.

La gala tampoc va deixar molt d'espai al talent hispà, perquè la pel·lícula francesa 'Anatomia d'una caiguda' va treure el Globus d'Or a millor pel·lícula de parla no anglesa al director espanyol Juan Antonio Bayona, qui estava nominat per 'La societat de la neu'.

Sense política, ni crítica

A més, la cerimònia celebrada en Beverly Hills, a Los Angeles (els EUA), va transcórrer amb pocs posicionaments polítics i a penes breus esments a la renovació dels votants i els nous amos dels premis.

El missatge més destacat de la nit va ser el de la intèrpret nativoamericana Lily Gladstone, guanyadora a millor actriu de drama pel seu paper en 'Els assassins de la Lluna', del veterà director Martin Scorsese, qui va dir part del seu discurs en idioma siksiká (peus negres).

"Aquest és un moment històric i això no només em pertany a mi", va assegurar.

Les expectatives també estaven posades en l'absent comediant Ricky Gervais, qui el 2020 va arremetre en aquests premis contra la indústria vinculada amb el mort financer Jeffrey Epstein, acusat de tràfic i abús sexual de menors. En el seu lloc, el còmic Jim Gaffigan va llançar un àcid comentari sobre aquest tema.

"No puc creure que estigui en la indústria de l'entreteniment. Soc d'una petita ciutat i no soc un pedòfil", va dir.

Durant la gala van brillar per la seva presència la cantant Taylor Swift, nominada al millor èxit de taquilla per 'The Eres Tour', mentre que el romanç de la nit el van protagonitzar Timotheé Chalamet i la influencer i empresària Kylie Jenner besant-se en els descansos publicitaris.

'Succession', 'The Bear' i 'Beef' arrasen en televisió

En els apartats televisius, la quarta i última temporada de 'Succession' (HBO Max) va complir amb les expectatives i, després dels seus triomfs el 2020 i 2022, es va alçar novament amb la victòria com a millor sèrie de drama del curs, a més de coronar com a millor actor a Kieran Culkin, que va arrabassar el trofeu a Pedro Pascal ('The Last of Us').

"Entoma aquesta, Pedro", li va dir a l'intèrpret xilè Culkin amb un somriure sorneguer.

Així mateix, els seus companys Sarah Snook i Matthew Macfadyen van ser reconeguts com a millor actriu en una sèrie d'aquest gènere en el primer cas i com a millor intèrpret de repartiment en el segon, elevant a quatre els guardons reeixits.

Jesse Armstrong, coguionista de la sèrie, va considerar que aquests premis "fan bastant més dolç" el sentiment "agredolç" per haver posat fi a aquesta producció.

Els altres dos grans fenòmens de la pantalla petita en aquesta ocasió van ser 'The Bear' (FX) i 'Beef' (Netflix), amb tres premis cadascun, com a grans vencedors en les categories de millor sèrie de comèdia o musical i en millor sèrie limitada, respectivament.

Un èxit sense pal·liatius va ser la segona temporada de 'The Bear', la ficció sobre un cuiner d'elit que hereta un negoci familiar d'entrepans, que es va erigir com a millor producció de comèdia i va veure com van fer el propi els seus protagonistes Jeremy Allen White -per segon any consecutiu- i Ayo Edebiri.

Mentre que 'Basta', del director sud-coreà Lee Sung Jin i una de les sensacions de l'any, va ser triada com la millor sèrie limitada i Steven Yeun i Ali Wong, personatges que protagonitzen la renyina al volant que vertebra la trama, es van consagrar com els millors intèrprets del curs en aquest format.