Mujeres: «Per aquest disc ens hem nodrit del so de grups com Los Brincos o Juan y Junior»

El trio barceloní presentarà el pròxim dissabte a La Mirona de Salt, dins el festival NEU!, el seu sisè àlbum d’estudi «De flores y entrañas»

Els tres integrants de Mujeres

Els tres integrants de Mujeres / Sonido Muchacho

Albert Cornellà

Albert Cornellà

«Y es que aunque hayamos llegado rotos, aunque hayamos llegado mal, esas historias son mejores, de esas historias, las mejores, si piensas en mí» resa una de les estrofes de Si piensas en mí, un dels temes que millor defineix els conceptes sobre els quals bascula De flores y entrañas (Sonido Muchacho, 2023) el sisè disc d’estudi del trio barceloní de rock i garage Mujeres. El pròxim dissabte 20 de gener el presentaran a La Mirona de Salt, en el marc d’una Gran Nit del NEU! que també comptarà amb el concurs de Yawners, Carmen 113, Núria Graham, Jordi Serradell i Ciutat. 

Aquest ha estat, amb tota seguretat, el treball més sofert que el trio format per Yago Alcover (guitarra i veu), Pol Rodellar (baix) i Arnau Sanz (bateria) han publicat mai. «Em vaig fer mal a l’esquena poc abans d’entrar a gravar el disc i em van haver d’operar. Per culpa d’aquest contratemps, vam haver d’endarrerir l’enregistrament quatre mesos» explica Yago Alcover. 

Aquest contratemps que el grup va haver d’afrontar amb resignació va acabar influint en el resultat final. «El disc que anàvem a gravar havia de ser d’una manera, però tot plegat va fer que canviés» destaca Alcover. «Originalment, ja era un treball que parlava dels canvis i de fer-se gran, però en el resultat final també hi ha com un cert missatge de resiliència, d’aquesta idea de trobar-se amb obstacles al llarg de la vida i afrontar-los» afegeix el cantant i guitarra sobre un disc que, tot i les seves guitarres lluminoses, els teclats i les melodies alegres, en certs moments arriba a sonar trist i emotiu i, fins i tot, melancòlic. 

Una altra de les conseqüències del retard en la gravació es veu reflectit en el nombre de cançons. «Al principi, la idea era fer entre 10 i 12 temes. Tot i això, també havíem decidit preparar com unes cares b que sonessin diferent. Quan vam entregar el màster de la gravació, des del segell ens van dir que millor que ho poséssim tot en el disc» respon el músic en ser preguntat sobre per què aquest disc inclou disset talls.  

Sobre l’origen de títol del disc, De flores y entrañas, Alcover explica que «quan estàvem pensant en el títol pel disc, a l’Arnau li va venir al cap el títol d’un disc d’en Camarón de la Isla que es titula Potro de rabia y miel. Ens va agradar de seguida, perquè té com molta força i ràbia al mateix temps i conté dos conceptes que no necessàriament estan vinculats. Per aquí va venir la idea». Així mateix, Alcover afegeix que des dels inicis del projecte, els agrada molt treballar tant en les lletres com en els títols i que acostumen a construir com «collages». 

Si bé Mujeres segueix sent, en essència, un grup de pop de guitarres, amb una infinitat de detalls que confereix a la seva proposta aquest so tan reconeixible que tenen, per aquest sisè disc Alcover reconeix com a influències el pop espanyol. «Sempre escoltem coses molt diverses, però per aquest disc potser et podria dir que ens hem nodrit molt de pop espanyol. Mencionaria grups com Los Brincos, Los Relampagos o Juan y Junior. Tanmateix, darrerament també hem escoltat molt de punk i electrònica».

El moment més dolç del grup

Amb setze anys d’experiència a les esquenes, Mujeres viu amb molta probabilitat el moment més dolç de la seva trajectòria, amb un disc que ha estat unànimement aclamat per la crítica i una agenda de concerts en la qual en prou feines els queden dates lliures.

Alcover reconeix que l’evolució ha estat enorme: «Vam anar molt a cegues fins ben bé el nostre quart disc. Fins llavors no sabíem bé el que ens fèiem quan gravàvem un disc. Anàvem amb les cançons, les gravàvem i no ens exigíem gaire més. Tinc la sensació que a partir de Un sentimiento importante (2017) vam començar a pensar més en el so, a prendre consciència de tot plegat, de fer canvis i arranjaments».

No obstant això, el vocalista i guitarrista considera que en essència, «la base del grup és la mateixa». «Hem après a arrodonir les cançons, però el nostre so no ha canviat» apunta Yago Alcover. 

Subscriu-te per seguir llegint