Mor la poeta Ester Xargay als 63 anys

Va treballar colze a colze amb Carles Hac Mor i va destacar per l'experimentació en l'àmbit poètic i audiovisual

Xargay, en una imatge d'arxiu

Xargay, en una imatge d'arxiu / Carme Esteve (AELC)

Alba Carmona

Alba Carmona

La poeta, artista audiovisual i activista cultural Ester Xargay ha mort aquest divendres als 63 anys a Palamós, segons ha informat l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Nascuda a Sant Feliu de Guíxols el 1960, va passar la infància i adolescència a França, fins que als 18 anys va tornar a Catalunya per desenvolupar una extensa carrera marcada per l'experimentació, tant en l'apartat poètic com l'audiovisual. També va treballar com a guionista i traductora.

Als seus inicis, Xargay va treballar de bracet amb Carles Hac Mor, figura capdal en la seva carrera, amb qui va coescriure Un pedrís de mil estones, Epítom infrau o no, Zooflèxia (el bestiari més veritable de tots) i Fissura; la novel·la Carabassa a tot drap o l'obra de teatre Tirant lo Blanc la, entre altres títols.

Entre les seves creacions destaquen també els poemaris Darrere les tanques, Eixida al sostre i Desintegrar-se, amb què va guanyar el premi Cadaqués a Rosa Leveroni el 2018.

A banda de la seva trajectòria artística, Xargay va col·laborar amb diaris i revistes com Papers d'art, Barcelona Review i El Temps.