Neix Stabat Mater, un nou cicle de música sacra a la catedral

L’impulsa Manaies de Sant Daniel i oferirà tres concerts al temple entre el 17 de febrer i el 16 de març

Un concert de Música Antiga de Girona, en una imatge d'arxiu.

Un concert de Música Antiga de Girona, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Alba Carmona

Alba Carmona

La catedral de Girona acollirà un nou cicle de música sacra, Stabat Mater. Impulsat per l’associació Manaies de Sant Daniel, vol donar un relleu especial a la música litúrgica de Quaresma, Setmana Santa i Pasqua amb tres concerts de febrer a març. 

El primer, el 17 de febrer, anirà a càrrec del Cor de l’Empordà, una formació de 38 cantaires que oferirà una ària de l’Stabat Mater de Dvorak i un diàleg entre la Passió de Sant Joan de J.S.Bach i el text de la representació de la Processó de Verges.

El 3 de març serà el torn de la Capella de Santa Maria del Pi de Barcelona, que interpretarà obres de Joan Ferrer, Pere Riquet, Joan Pujol, Tomás Luis de Victoria, Felip Olivelles, Tomás Milans i Francisco Guerrero.

Música Antiga de Girona interpretarà peces de Josep Gaz, Manuel Gòmina, Francesc Juncà i Giovanni Pergolesi en la cloenda del cicle, el 16 de març. 

La música de Pasqua

El cicle vol posar en valor oratoris, rèquiems, passions, cantates i el mateix Stabat Mater, el poema més conegut de la litúrgia d’aquest moment de l’any.

Stabat Mater fa referència a un poema llatí medieval atribuït a Jacopone da Todi que descriu el dolor de Maria al peu de la creu del seu fill crucificat. Ha estat musicat per la majoria dels grans compositors de la història de la música, com Handel, Haydn, Vivaldi o Pergolesi.

"Ara bé, també hi ha una nombrosíssima colla de compositors oblidats que, tot i haver fet notables aportacions a aquest gènere i a d’altres del mateix període litúrgic, han quedat oblidats als arxius de les antigues capelles de música, per exemple al de la catedral de Girona. Voldrien ajudar a redescobrir aquests tresors amagats", explica l'associació Manaies de Sant Daniel.

En aquest sentit, la iniciativa busca oferir uns programes mixtos en què les creacions dels compositors més cèlebres s’alternin amb altres de molt menys coneguts, per "contribuir a propagar el treball que investigadors, cors i orquestres del país fan en el sentit de recuperar el tresor artístic dels compositors i mestres de capella que, per múltiples raons i malgrat la seva vàlua, han estat oblidats".