La Setmana dels Rahola reivindicarà el periodisme clàssic

Comptarà amb professionals com Ramon Besa i Tomàs Alcoverro i retrà homenatge al centenari de la ràdio

Presentació de la XII Setmana dels Rahola

Presentació de la XII Setmana dels Rahola / Miquel Millan

Alba Carmona

Alba Carmona

Ramon Besa, Tomàs Alcoverro i el centenari de la ràdio seran tres dels protagonistes de la Setmana dels Rahola, que en la dotzena edició busca reivindicar el periodisme clàssic, el que s’elabora amb mirada crítica, neutralitat informativa i rigor en el tractament de les fonts.

Sota el títol de La batalla informativa, del 19 al 29 de febrer el cicle organitzat per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes oferirà quatre converses i una taula rodona repartides entre la Casa de Cultura i la biblioteca Carles Rahola. Les activitats reflexionaran sobre el periodisme que «fuig dels titulars pescaclics i convida a la reflexió», assenyala el president del Col·legi, Jordi Grau, que assegura que, en un moment en què les eines del periodisme tradicional estan en crisi, «el periodisme que sobreviurà serà el de proximitat, perquè parlar de prop de casa obliga a fer-ho amb rigorositat».

El periodista Ramon Besa serà l’encarregat d’engegar l’edició el dilluns 19 de febrer amb una conversa amb Xevi Masachs sobre la seva trajectòria i l’ètica periodística.

Dimecres 21 de febrer, Tomàs Alcoverro, el periodista occidental que més temps porta com a corresponsal a l’Orient Mitjà, parlarà amb Mar Camps sobre el món àrab.

L’endemà, 22 de febrer, hi ha prevista una taula rodona amb la directora de Ràdio Girona, Carme Martínez; la delegada de Catalunya Ràdio a Girona, Clara Jordan i Sílvia Espinosa, vicedegana de la Facultat de Turisme i Comunicació de la Universitat de Girona, al voltant de la ràdio i la seva evolució, coincidint amb els cent anys de la primera emissió radiofònica a Catalunya. L’acte també tindrà lloc a la Biblioteca Pública Carles Rahola a les 6 de la tarda.

Relacionat amb aquest fet, els Amics de la Unesco de Girona commemoraran el Dia Mundial de la Ràdio el 13 de febrer.

El fotoperiodista Bernat Armangué, Premi Pulitzer 2023 per la cobertura de la guerra a Ucraïna, serà el protagonista de la conversa del dissabte 24 de febrer, fent parella amb l’escriptora Mar Bosch.

Finalment, el dilluns 26 de febrer, Vicent Partal reflexionarà amb la periodista Marta Masó sobre el moment del periodisme actual.

Els premis, el 29

El colofó a la Setmana dels Rahola serà el dijous 29 de febrer a l’Auditori de Girona, amb el lliurament dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

A més, del 7 al 29 de febrer la Casa de Cultura acollirà l’exposició RaholaFoto2023, amb les fotografies presentades als premis de l’any passat.