Acostar-se als paisatges de l’Escola d’Olot amb uns altres ulls

El col·lectiu Nyamnyam convida a rellegir la pintura paisatgística convencional a «Desenfocar l’anècdota», al Museu de la Garrotxa 

Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez, els dos artistes de Nyamnyam.

Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez, els dos artistes de Nyamnyam. / Olot Cultura

Alba Carmona

Alba Carmona

El col·lectiu Nyamnyam s’aproxima als paisatges de l’Escola d’Olot amb uns altres ulls, una nova mirada que vol anar més enllà de la convenció. A l’exposició Desenfocar l’anècdota, que s’inaugura aquest dissabte i es podrà fins al 21 d’abril al Museu de la Garrotxa, el col·lectiu de Mieres rellegeix els quadres de l’Escola d’Olot defugint la instrumentalització del paisatge. 

En la pintura del segle XIX, l’anècdota són figures humanes, bestiar o fins i tot el fum d’una xemeneia que apareix una obra, vestigis d’una mirada antropocèntrica que, en el cas dels pintors olotins, era dominant. A Joaquim Vayreda li va costar tota una vida alliberar-se de l’anècdota i pintar escenes naturals sense elements que revelessin aquesta petjada humana. 

L’exposició, un projecte dels artistes Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, pren forma de videocreació documental per acostar-se al paisatge des de diferents òptiques. Un ramader, un geògraf, una restauradora d’art, un filòsof o un climatòleg expliquen què viuen i perceben en el seu entorn, fent una relectura coral del quadre L’estiu de Vayreda. 

Desenfocar l’anècdota anirà acompanyada d’activitats complementàries, entre elles l’estrena d’una proposta escènica al festival Sismògraf.