«Somnis entre la boira» evoca la vida del dibuixant Joan Junceda

L’obra és el segon volum de la col·lecció de «Llamps i Tintes!», dedicada a la novel·la gràfica

Els autors de l’obra amb diversos responsables de la Diputació i de l’Ajuntament de Blanes.

Els autors de l’obra amb diversos responsables de la Diputació i de l’Ajuntament de Blanes. / DdG

DdG

Divendres passat es va presentar a la Biblioteca Comarcal de Blanes el còmic Somnis entre la boira, de Lluís Recasens Selma (guionista) i Àngel Marí González (il·lustrador). L’acte va estar protagonitzat pels mateixos autors. Aquest llibre és el segon volum de la col·lecció Llamps i Tintes!, una nova línia editorial de la Diputació de Girona dedicada a la publicació de còmic i novel·la gràfica.

Somnis entre la boira és l’obra que va resultar guanyadora al II Concurs de Còmic i Novel·la Gràfica, que la Diputació va convocar el 2022. Aquest concurs es va crear amb el propòsit d’incentivar la creació en la modalitat i per potenciar l’edició d’aquest gènere en llengua catalana.

A la presentació hi van participar Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Lluís Recasens, guionista i coautor del còmic; Àngel Marí, Angelinux, dibuixant i coautor del còmic; Jordi Hernández, alcalde de Blanes; Jordi Calvet, regidor de Cultura de Blanes, i Gemma Ciuró, responsable de la biblioteca de Blanes.

L’obra de Joan Junceda

L’obra evoca la vida i els compromisos socials i polítics de Joan Junceda, un dels millors dibuixants catalans del segle XX. Va ser un dels principals col·laboradors de Cu-Cut! (els militars van prendre per pretext un acudit seu per assaltar la redacció d’aquest setmanari) i de Patufet, on al llarg de vint-i-sis anys va il·lustrar la famosa sèrie Pàgines viscudes de Josep Maria Folch i Torres. 

En l’obra no hi falten els darrers anys quan, instal·lat a Blanes i bandejat pel règim franquista, va haver d’acceptar tota mena d’encàrrecs per sobreviure. Posant-se al servei de l’humor i de la cultura popular, Joan Junceda va enriquir l’imaginari de generacions de catalans.

El còmic pertany a la col·lecció «Llamps i Tintes!», la qual segons explica la Diputació de Girona, té el propòsit de fomentar la lectura i acostar la cultura gironina a un públic ampli i transversal, especialment al públic més jove i als col·lectius que per la seva situació de vulnerabilitat tenen més dificultats per poder accedir a la cultura.