El fons de la Fundació Institut Cambó s'incorpora a la Biblioteca de Catalunya

Es tracta d'una extensa recopilació de material que incorpora documents, correspondència, fotografies i dibuixos

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, juntament amb la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i el president de la Fundació Institut Cambó, Francesc Guardans

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, juntament amb la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i el president de la Fundació Institut Cambó, Francesc Guardans / Eli Don/ACN

Eli Don/ACN

El fons de la Fundació Institut Cambó s'incorpora a la Biblioteca de Catalunya. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ho ha anunciat aquest dimecres en una presentació amb el president de l'entitat, Francesc Guardans, i la directora de l'equipament, Eugènia Serra. Es tracta d'una extensa recopilació de material que incorpora correspondència, memòries, discursos, fotografies en diversos suports, alguns dibuixos, documents sonors i audiovisuals, així com documentació diversa de temàtica política, econòmica i literària. Garriga ha destacat que és un llegat "de primer nivell" amb un "interès documental i bibliogràfic" d'una reconeguda autoritat que va jugar un paper rellevant en diversos esdeveniments històrics de Catalunya.

En aquest sentit, ha apuntat que Cambó va ser el més destacat dels representants de l'anomenat 'catalanisme estatalista', "partidari de la intervenció en la política espanyola". "Fa set anys la Biblioteca de Catalunya va rebre gran part del fons de l'editorial Alpha, un dels projectes editorials de Cambó, i la Biblioteca de la Universitat de Barcelona el fons bibliogràfic Cambó especialitzat en Filologia Clàssica, un procés que culminem ara" ha assegurat.

Per això ha afegit que la Biblioteca de Catalunya el "conservarà, el catalogarà i el difondrà", per poder-lo fer accessible a tothom, contribuint d'aquesta forma a "preservar la memòria col·lectiva del país". "Es tracta d'un gest per part de la Fundació del qual Cambó n'estaria molt satisfet", ha conclòs.

Un llegat de gran abast

El fons, que s'incorpora a la Biblioteca de Catalunya mitjançant una donació - en procés de tractament i descripció -, consisteix principalment en l'arxiu de Cambó, que conté documents personals, correspondència, memòries, discursos, fotografies en diversos suports, alguns dibuixos, documents sonors i audiovisuals, documentació de l'editorial Alpha, monografies impreses i publicacions periòdiques de temàtica política, econòmica, literària o d'història de Catalunya, sobre la seva figura i altra documentació. Destaca l'ingrés de fitxers en suport digital que contenen còpia de gran part de la documentació lliurada i la pàgina web de la Fundació, que s'ha instal·lat dins la infraestructura tècnica per a la seva preservació i accés.

Alguns dels materials de la Fundació Institut Cambó exposats a la Biblioteca de Catalunya

Alguns dels materials de la Fundació Institut Cambó exposats a la Biblioteca de Catalunya / Eli Don/ACN

La figura de Francesc Cambó i Batlle (Verges, 1876 - Buenos Aires, 1947) és clau en la cultura catalana i la història de Catalunya del segle XX. Va ser un intel·lectual brillant que adquirí un paper fonamental en el mecenatge cultural i fruit de la seva obra es bastiren grans institucions culturals del país. En l'àmbit polític, va fundar la Lliga Regionalista i va ser l'artífex de nombrosos projectes de progrés i de catalanisme polític.

El seu llegat va ser gestionat per la seva filla, Helena Cambó i Mallol, juntament amb el seu marit. L'any 1999 van crear la Fundació Institut Cambó amb l'objectiu de difondre la seva obra i continuar duent a terme diverses iniciatives culturals promogudes pel seu antecessor. Amb aquest propòsit, la Fundació va continuar la labor de l'Editorial Alpha, un segell de prestigi creat per Cambó el 1926, i va elaborar una pàgina web per donar a conèixer la seva figura, diversos projectes i facilitar l'accés a text complet a part de l'epistolari.

El director de la Fundació Institut Cambó, Francesc Guardans, ha remarcat que la seva família sempre havia tingut clar que era "una obra de país". "No era nostra, però l'hem custodiat de la millor manera que hem pogut", ha explicat, "tot i això sabíem que al final d'aquest cicle només hi havia un destí, i és que havia de ser dipositat aquí". Guardans ha afegit que és també una forma d'homenatge "a ell, a la seva tasca, i també al país".

Documentació de Cambó

El fons de la Fundació està format principalment per documentació personal de Francesc Cambó, entre la qual destaca la correspondència, que aplega més d'un miler de corresponsals, les memòries, dietaris, meditacions, així com textos de discursos pronunciats durant la seva activitat política. També s'hi troba documentació sobre la seva activitat cultural, especialment sobre la col·lecció d'art Cambó. El fons també conté documentació provinent d'empreses com Cheda o Sofina, documentació de la seva època de regidor a l'Ajuntament de Barcelona, de ministre al govern d'Espanya o de diputat al Congrés, també inclou documentació relacionada amb l'homenatge i els funerals. El volum del fons és d'aproximadament uns 10 metres lineals.

Alguns dels materials de la Fundació Institut Cambó exposats a la Biblioteca de Catalunya

Alguns dels materials de la Fundació Institut Cambó exposats a la Biblioteca de Catalunya / Eli Don/ACN

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, durant la presentació del fons ha remarcat la seva "importància" i també "el creuament" que comporta amb material ja existent a l'equipament cultural, com per exemple el cas del Joan Estelrich, del qual precisament tenen correspondència amb el mateix Cambó.

Al fons cedit, també destaca un ampli conjunt de documentació gràfica de més de 1.700 unitats, que reuneix des de dibuixos publicats en revistes satíriques d'autors catalans, com Ricard Opisso i Gaietà Cornet, fins a fotografies en diversos suports que il·lustren l'activitat de Cambó i les primeres dècades del segle XX en l'àmbit de la política catalana. La fotografia conté principalment retrats fotogràfics de Cambó, àlbums fotogràfics de les col·leccions d'art de Ramon Guardans i de Francesc Cambó. També s'hi troben 58 estampes.

A més, conserva més d'una trentena de documents, entre els quals 14 en suport sonor i 20 en suport audiovisual de diferent tipologia. També inclou un centenar de monografies, així com diverses publicacions periòdiques, principalment de l'àmbit cultural català. Quant a la documentació digital, incorpora diferents suports informàtics que contenen majoritàriament còpia digital de la documentació lliurada, així com la web institucional que s'ha instal·lat dins la infraestructura tècnica de la Biblioteca de Catalunya per a la seva conservació i accés.