Con-fusión, músics de jazz i clàssica units pel flamenc

La formació, que ja s’ha presentat en escenaris com la Porta Ferrada, està enregistrant el seu primer disc, amb peces instrumentals «amb missatge»

Con-fusión al festival de la Porta Ferrada.

Con-fusión al festival de la Porta Ferrada. / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

Con-fusión, la formació integrada per quatre músics provinents de la clàssica i del jazz units pel flamenc, treballa en el seu primer disc. El quartet, que ja s’ha fet sentir en concerts al festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols o a Girona, va néixer fa un parell d’anys i ara està acabant de gestar el seu primer disc, una tria de cançons cadascuna amb un pal flamenc com a inspiració que estan enregistrant i mesclant als estudis Ground de Cornellà del Terri.

Com el seu nom indica, Con-fusión és la suma de sons i artistes de procedències diverses. L’integren el pianista ganxó Carles Turón; la tarragonina Neus Plana, que toca la flauta travessera; l’andalús Pablo Donaire al baix elèctric i el xilè Antonio Parraguez a la percussió i va néixer «d’una manera inconscient, de l’afinitat entre els quatre», explica Plana, que fa anys que viu a Banyoles.

Els quatre integrants es van conèixer a l’Esmuc, estudiant el màster de flamenc, i van anar coincidint en diferents formacions fins que l’any 2022 van enregistrar el seu single de presentació, Maig d’amor, una composició de Neus Plana a partir d’un poema del tortosí Gerard Vergés en què van col·laborar amb el músic i productor banyolí Pau Brugada.

Creació col·lectiva

«Aquella primera gravació va ser l’inici d’un procés d’aprenentatge i de col·laboració mútua que acabarà amb el nostre primer àlbum discogràfic», explica Plana, que és autora de les composicions, però ha sumat «moltes idees i aportacions» dels altres tres músics. 

«És un treball de creació col·lectiva», explica sobre el disc, que inclourà sis temes en què el flamenc és l’estil protagonista, però amb pinzellades de música clàssica i jazz. Les peces, tot i ser instrumentals, «estan carregades de missatges per fer arribar al públic», assegura Plana, contenta d’haver pogut començar a compartir-les amb l’audiència abans de la sortida del disc, prevista per finals de primavera.

A l’espera de poder anunciar més concerts aviat, Con-fusión ja s’ha presentat en festivals com el de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, un certamen que el pianista clàssic Carles Font coneix bé. El concert, celebrat al jardí de la Casa Traschler, va incloure algunes de les composicions del disc, temes propis de Carles Font i Pablo Donaire, així com estàndards de jazz i de flamenc.

Subscriu-te per seguir llegint