El CaixaForum estrena un cicle amb els millors documentals del festival In-Edit

Arrenca aquest dilluns amb la projecció del primer capítol de la sèrie «From vinyl to Camila» de Ramon Tort

El cartell de la primera sessió, aquest dilluns.

El cartell de la primera sessió, aquest dilluns. / DdG

DdG

CaixaForum Girona estrena aquest dilluns presenta el nou cicle de música In-Edit On Tour, amb la projecció d’una selecció d’alguns dels millors documentals musicals que han passat per les diferents edicions del Festival Internacional de Cinema Documental Musical In-Edit, tot un referent internacional en el seu àmbit. Fins al juny, hi ha previstes quatre sessions i, en la majoria de casos, els documentals aniran acompanyats d'activitats complementàries, com ara col·loquis o música en viu. El cicle estarà presentat per la periodista Alba Carmona. 

L’In-Edit On Tour a CaixaForum Girona començarà aquest dilluns (18.00) amb la sessió From Vinyl to Camila, en què es projectarà el primer capítol de la sèrie documental que aquest any ha causat sensació al festival. Dirigida per Ramon Tort, es tracta d’un recorregut antropològic, revelador i irreverent per l’evolució social dels últims seixanta anys a través de la nostra relació amb la música. Aquesta primera sessió, gratuïta amb reserva prèvia, també inclourà un breu col·loqui amb el director. 

El cicle continuarà el 15 d’abril amb una selecció de curtmetratges d’In-Edit, en què es presentarà l’extraordinària collita de curtmetratges que han participat en la secció oficial de curts nacionals de l’edició passada del festival. Cinc documentals que, amb la música com a fil conductor expliquen cinc històries commovedores, intenses i de reflexió: En mi piel (Sándor M. Salas), Ressonàncies (d’una música callada) (Xavier Esteban), Dol i fa sol (Maria Besora i Pep Garrido), Part of Me - Anuar Khalifi By Yasiin Bey (Jordi Esgleas) i Hardcore (Adán Aliaga). 

El 13 de maig el centre acollirà la projecció de Revolutionary Quartet, l’enigma Gerhard, de Xavier Bosch i Josep Badell, que permetrà conèixer la vida del català Robert Gerhard, un dels compositors més rellevants i, alhora, misteriosos del segle XX per la seva condició d’exiliat a Cambridge. Aquest documental -amb el qual ha col·laborat la Fundació la Caixa- va ser el guanyador de la secció nacional de l’In-Edit 2023. Els dos directors seran a la projecció i participaran després en un breu col·loqui.

L'última cita serà el 3 de juny amb la projecció de Les mans d’Alícia, de Verònica Font i Yolanda Olmos, que explica la història de la pianista Alícia de Larrocha, de qui l'any passat es va celebrar el centenari del seu naixement. Aquesta sessió inclourà l’actuació especial de la pianista Alba Ventura, que va ser alumna d’Alícia de Larrocha i actualment és la directora de la prestigiosa Acadèmia Marshall, antigament liderada per la mateixa artista. 

Un referent en l’univers dels documentals musicals

Després de vint anys apostant pel documental musical, l’In-Edit s’ha consolidat com tot un referent internacional del gènere, amb seus a diferents països. El festival demostra el poder inesgotable de la música per explicar històries que ens ajuden a entendre’ns com a individus i com a societat, en passat i en present, i en clau musical: de l’electrònica al rock clàssic, passant pel reggae, el punk, el flamenc, el jazz, la música clàssica i les propostes més radicalment experimentals.

A més, fruit de la col·laboració de la Fundació la Caixa amb aquest festival, la plataforma CaixaForum+ s’ha convertit en la seu online de l’In-Edit, raó per la qual el seu catàleg incorpora actualment una bona selecció de documentals que s’han exhibit en aquest certamen. 

Després de passar per Girona, l’In-Edit On Tour continuarà el recorregut fins a arribar, amb els millors documentals que han passat per aquest festival, als centres CaixaForum de les ciutats de Madrid, Sevilla i Palma.