Un nou festival de cinema a Blanes premiarà Mònica Randall i Cayetana Guillén Cuervo

Se celebrarà de l’11 al 18 de maig i també homenatjarà a títol pòstum el muntador Amado Carreras, que donarà nom a un reconeixement per a tècnics

S’hi projectaran 40 llargmetratges i 140 curts d’entre les 4.500 obres presentades 

El premi que s'ha dissenyat pel festival de cinema de Blanes amb el cartell de la 1a edició de fons.

El premi que s'ha dissenyat pel festival de cinema de Blanes amb el cartell de la 1a edició de fons. / Aleix Freixas (ACN)

Alba Carmona

Alba Carmona

Blanes estrenarà un festival de cinema amb la projecció de 40 llargmetratges i 140 curts i homenatges a les actrius Mònica Randall i Cayetana Guillén Cuervo, a més del muntador Amado Carreras a títol pòstum. De l’11 al 18 de maig, el Blanes Costa Brava International Film Festival oferirà activitats com ara presentacions de llibres, exposicions de Javier Mariscal i Andreu Buenafuente o una zombiewalk que complementaran les projeccions amb obres escollides d’entre les 4.500 presentades, provinents de 122 països.

Els passis tindran lloc al teatre de Blanes, la sala d’assaig i les multisales Ocine i un jurat escollirà les obres premiades en 26 categories diferents, sis de les quals tenen dotació econòmica: els guardons per a les millors obres en llengua catalana, en l’àmbit espanyol i internacional per als curtmetratges i també en llargmetratges.

Pel que fa a la resta del palmarès, que es farà públic el 18 de maig en una gala de cloenda presentada per l’actor i humorista Pep Plaza, estarà reconegut amb una escultura feta per Jordi Coll que combina elements icònics de Blanes, com Sa Palomera amb una pel·lícula que s’enfila cap a munt.

Pel que fa als tres primers premis honorífics del festival, s’entregaran en la gala d’obertura el certamen, l’11 de maig al teatre. N’hi haurà un a títol pòstum al muntador blanenc Amado Carreras, qui ha participat en obres com La senyora o Històries de la puta mili. Carreras va morir aquest hivern, però abans el govern local li va comunicar que li donaria el premi en el festival. En homenatge a Amador Carreras, a partir d’ara el guardó per distingir els professionals tècnics portarà el seu nom.

Pel que fa al premi d’honor a divulgació del cinema serà per a l’actriu i presentadora Cayetana Guillén Cuervo, per la seva tasca al capdavant del programa Versión Española de RTVE des del 1998, mentre que el de la trajectòria serà per a l’actriu Mònica Randall, present en una quarantena de títols com ara Mi querida señorita, Cría cuervos o La escopeta nacional.

Activitats complementàries

Amb l’objectiu que Blanes respiri cinema, explica l’organització, el festival inclourà activitats com ara dues exposicions de pintura a càrrec d’Andreu Buenafuente i Javier Mariscal i una de fotogràfica sobre els rodatges que s’han fet al municipi.

També hi ha previstes una flashmob, una zombiewalk amb els alumnes dels instituts locals, un concurs de curtmetratges en què els participants hauran d’enregistrar els seus clips en 24 hores i un concert de bandes sonores.