Ven per 926 euros un quadre de Degas de 12 milions pensant que era fals

Va posar l'obra del reconegut autor en una subhasta del portal 'Todocolección' per una confusió

'L'elogi del maquillatge' (1876-1877), d'Edgar Degas

'L'elogi del maquillatge' (1876-1877), d'Edgar Degas / Arxiu

Redacció

Redacció

Un veí de Sabadell (Vallès Occidental) va vendre un quadre del reconegut pintor Edgar Degas, valorat en 12 milions d'euros, per 926 euros. El va posar a la venda al portal Todocolección pensant que era una falsificació. La peça en qüestió és "Elogi del maquillatge," l'últim Degas autenticat.

La venda va ser el 2021 en una subhasta que es va iniciar per un euro. El comprador que va pagar més (926 euros) havia encarregat un estudi per esbrinar l'autoria.

El fins ara propietari d'aquesta gran obra d'art és descendent de l'empresari Joan Llonch Salas, segons ha avançat El Punt Avui, i el comprador prefereix mantenir-se en l'anonimat.

La notícia s'ha donat a conèixer perquè l'obra s'ha presentat aquest dilluns 27 de maig a l'Institut Francès de Madrid, on s'ha exposat durant unes hores.

La vida de 'Elogi del maquillatge'

El quadre 'Éloge du maquillage' (Elogi del maquillatge) és l'últim Degas autenticat, un pastel que, després de segle i mig d'agitada vida amb viatges i confiscacions durant la Guerra Civil, s'ha presentat aquest dilluns com una de les rares obres d'Edgar Degas conservades a Espanya.

Presentat per primera vegada al públic el 1952 a la cèlebre sala Gaspar de Barcelona, 'Elogi del maquillatge' pertany a un anònim col·leccionista particular que, després d'adquirir-lo, ha volgut autentificar-lo.

Per això, ha comptat amb l'expert Michel Schulman, autor del catàleg d'Edgar Degas (1834-1917) que compta amb més de 1.750 obres, de moment.

"L'autenticació d'aquesta obra arriba després d'una exhaustiva anàlisi de pigments, un minuciós estudi dut a terme amb raigs X i fotografies, entre altres tècniques", ha assenyalat en roda de premsa Michel Schulman, que ha explicat que 'Elogi del maquillatge' (1979) surt d'una altra obra del pintor francès, 'Le client sérieux ' (El client seriós) de 1879.

"'Elogi del maquillatge' és una escena de bordell, tema important a les obres de Degas qui va dibuixar molts dels seus nus en llocs que coneixia bé", ha recordat Schulman.

"Degas solia treballar quadres a partir d'una escena o personatge d'una altra obra anterior", ha afegit aquest expert, que ha informat que a Espanya hi ha pocs Degas: tres al Museu Thyssen-Bornemisza, un al Museu de Montserrat i algun en col·leccions particulars.

Un treball de recerca en què han intervingut els historiadors d'art Judith Urbano i Álvaro Pascual, a més a més del consultor Joan Arjona Rey.

'Elogi del maquillatge' és un pastel sobre cartró amb la firma del pintor francès al marge inferior dret, segons Schulman, que ha destacat que s'hi veuen dues dones, una de perfil i l'altra al centre del cartró empolsant-se el nas.

Cronologia de l'agitada

La història d'aquest quadre comença quan l'aquarel·lista i il·lustrador barceloní, establert a París, Julián Bastinos (1852-1918) el va comprar el 1887.

"Un fet que es coneix a través de la carta que Degas va enviar al seu amic el cantant d'òpera Jean-Baptiste Faure, on li explica que un tal Mr. B li ha comprat un quadre per 3.000 francs", ha explicat Judith Urbà.

Posteriorment, Bastinos es va instal·lar al Caire, on va portar el quadre "tal com ho prova l'etiqueta d'un emmarcat en una casa de marcs de luxe a Alexandria que figura al revers", ha detallat.

Després de la mort de Bastinos el 1918, el pastel torna a Espanya gràcies al seu germà Antonio però el 1934 el quadre va ser confiscat poc abans de la Guerra Civil (1936-1939), "una confiscació que va tenir lloc sota l'empara de la Llei de la Generalitat de Catalunya per tal de conservar el patrimoni artístic", ha explicat Urbà.

Durant un temps es va custodiar al Monestir de Pedralbes (Barcelona), "segons indica una altra de les etiquetes que encara roman a la part posterior d'aquesta obra d'art", ha indicat.

El psatel porta una altra etiqueta amb la llegenda "Recuperat de l'enemic", una tercera etiqueta del Ministeri d'Educació Nacional amb data gener del 1939, "feta que coincideix amb l'entrada de les tropes de Franco a Barcelona", ha recordat.

L'any següent, l'obra és adquirida per Joan Llonch Salas, president del Banc de Sabadell i de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (Barcelona). Des de llavors ha estat al costat de la família Llonch, fins a l'adquisició per l'actual propietari.

Una altra etiqueta, la quarta, recorda que aquesta obra d'art va ser a la sala d'exposicions Gaspar de Barcelona, l'única vegada que ha estat exposada en públic, encara que aquest dimarts tornarà a l'escena pública a l'Ateneu de Madrid, però només per unes hores; després tornarà a salons privats.

"No sabem si se cedirà temporalment a algun museu", ha dit el consultor Joan Arjona Rey, que ha advertit que aquest tipus de pastels al mercat de l'art ronda entre set i vuit milions d'euros, fins i tot alguns n'arriben fins a 12.