Neix Push Lab, un programa per acompanyar i consolidar el talent audiovisual des de Girona

El Modern. Centre Audiovisual i Digita serà la seu d'una iniciativa que seleccionarà anualment sis obres que també rebran una beca

El programa liderat per la cineasta i guionista Carla Subirana durarà uns quatre mesos i inclou una estada creativa al Mas Flaquer de Cantallops

Laura Merino, Carla Subirós i Núria Botellé.

Laura Merino, Carla Subirós i Núria Botellé. / Albert Cornellà

Albert Cornellà

Albert Cornellà

Acompanyar i orientar als joves creadors audiovisuals a l’hora d’identificar l’ànima dels seus primers projectes i, al mateix temps, guiar-los «a través del laberint» de la indústria per tal de construir una carrera. Aquests, en essència, son els dos principals objectius de Push Lab, un laboratori cinematogràfic pioner a Girona impulsat per la directora i guionista de cinema i televisió Carla Subirana, al costat de la productora i gestora Núria Botellé. Push Lab, que ja ha obert una convocatòria per seleccionar els sis primers projectes que es tancarà el 12 de juliol, tindrà com a seu El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona i comptarà amb una residència creativa al Mas Flaquer, al terme municipal de Cantallops, a l'Alt Empordà.

Push Lab neix d’una «necessitat», segons ha explicat aquest dijous al matí Subirós en un acte de presentació celebrat a El Modern. «Vam detectar les grans dificultats amb les quals es pot trobar una creadora per entrar a la indústria creativa i trobar una continuïtat» afirma la ideòloga d’aquesta laboratori, per la qual molts projectes acaben sense veure llum pel desànim i el cansament d’uns creadors que no saben a quina porta han de trucar ni com definir bé la proposta per presentar-la a les productores. 

Per Botellé, Push Lab serà una eina que permeti «reivindicar Girona com a centre de creació audiovisual» permetent que els creadors gironins no hagin de marxar fora per poder continuar amb les seves carreres. La productora i gestora del projecte ha celebrat que d’aquesta manera es pugui descentralitzar la indústria i no quedi tot concentrat a Barcelona. En aquesta mateixa visió hi ha coincidit Laura Merino, coordinadora d’El Modern. Centre Audiovisual i Digital, que va apuntar que aquesta iniciativa ajudarà el sector a arrelar al territori, a més de «potenciar» el talent que surt de les escoles i centres gironines. 

El programa d’acompanyament tindrà una durada de quatre mesos i arrencarà el mes de novembre amb una estada creativa d’una setmana al Mas Flaquer de Cantallops. En aquesta fase, els sis creadors seleccionats tindran l’oportunitat de polir els seus projectes acompanyats de tot l’equip de professionals de Push Lab. Un dels objectius finals d’aquesta estància serà el de descobrir l’essència d’allò que cada creador vol explicar i el fet diferencial sobre el qual volen que giri la seva història. El programa tindrà continuïtat del desembre al març amb mentories de guió i tutories de producció a El Modern.

Cadascun dels projectes seleccionats rebrà una beca de 3.000 euros per poder seguir amb el seu desenvolupament, a més de participar en el programa d’acompanyament. Push Lab és un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, i en un 25% per la Diputació de Girona. També compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)

Territori, gènere i llengua

En el procés de selecció dels projectes, es tindran en compte el territori -hi haurà dues places reservades a persones nascudes o residents a Girona-, la paritat de gènere -almenys tres projectes hauran de ser dirigits per dones- i la llengua catalana -quatre projectes com a mínim seran en català-. 

El projecte Push Lab neix amb una voluntat inclusiva, donant eines a tothom qui vulgui compartir la seva creativitat a través del llenguatge cinematogràfic «per ajudar a construir una societat amb capacitat crítica». Cadascun dels projectes seleccionats rebrà una beca de 3.000 euros per poder seguir amb el seu desenvolupament, a més de participar en el programa d’acompanyament.