Inicien una nova campanya d'excavacions al jaciment neolític de la Draga de Banyoles

Donaran continuïtat als que es van fer l'any passat i que va permetre localitzar restes de fusta de cabanes

Un dels arqueòlegs treballant a la zona de la troballa.

Un dels arqueòlegs treballant a la zona de la troballa. / Gemma Tubert

ACN

ACN

Els arqueòlegs han iniciat una nova campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment neolític de la Draga de Banyoles. La campanya, que s'allargarà fins al 28 de juny, se centra en la zona més septentrional del jaciment, amb l'objectiu de donar continuïtat al sector excavat l'any passat i que va constatar la presència d'un nivell arqueològic format per restes de construccions fetes amb fusta. En concret, es van localitzar restes de fusta de cabanes de 7.300 anys d'antiguitat en un estat de conservació "excepcional". La nova campanya permetrà excavar-les i documentar-les totalment. En el marc de la campanya, s'han programat dues jornades de portes obertes per conèixer la feina dels arqueòlegs.

La superfície que s'està treballant és d’aproximadament de 14 metres quadrats i ha de permetre continuar investigant sobre les estructures exhumades en anys anteriors. A més de les tasques d’excavació, aquests treballs permetran registrar i monitoritzar l'estat de conservació de les restes en fusta, que tenen més de 7.000 anys d'antiguitat.

Tot plegat, permetrà completar el coneixement que a poc a poc es va generant sobre les comunitats pageses del Neolític que s'establiren a l’estany ara fa uns 7.000 anys, el seu mode de vida, organització social i el paisatge que els envoltava. Enguany es comptarà amb la participació d'estudiants del Grau en Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que realitzaran les seves pràctiques de camp, a part d'un ampli grup d’especialistes, col·laboradors del projecte de la Draga i voluntaris d'altres universitats de l'estat espanyol.

El Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (MAC-CASC) i la UAB coordinen la campanya d’excavacions del jaciment neolític de la Draga de Banyoles, en la qual també hi participen investigadors de l'IPHES-CERCA (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

Portes obertes

Museus de Banyoles, per la seva banda, ha organitzat dues jornades de portes obertes per a conèixer les darreres troballes al jaciment neolític de la Draga. Els mateixos arqueòlegs de l’excavació faran les explicacions sobre els treballs arqueològics que s'estaran desenvolupant i els resultats més destacats. Aquestes dues jornades tindran lloc els dies 13 i 20 de juny a les quatre de la tarda.

La campanya es desenvolupa en el marc del projecte "La Draga (Banyoles) i la neolitització al NE de Catalunya. Formació i dinàmiques d’ocupació de jaciments a l’aire lliure", dins dels projectes quadriennals de recerca en matèria d'Arqueologia i Paleontologia per al període 2022-2025 convocats pel Departament de Cultura. Les excavacions de la Draga i les activitats de recerca realitzades són finançades pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el CSIC, la UAB i el MAC, a més del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.