Les noves bruixes de Girona

Podria semblar que aquestes dones màgiques van marxar de la ciutat fa segles, però els seus encanteris i les seves pràctiques encara són vigents en un territorique les continua recordant i fa quela seva llegenda perduri eternament

Marina Capellades i Teresa Capellades, les dues «bruixes» que regenten Sakkara, la botiga esotèrica del Carrer del Carme de Girona.

Marina Capellades i Teresa Capellades, les dues «bruixes» que regenten Sakkara, la botiga esotèrica del Carrer del Carme de Girona. / Marc Martí

Avui mor la vida en falsedat. De bressol a tomba, sempre en falsedat. I et deixes portar així. Amb les teves ximpleses tu t’entregues». Amb aquest vers obria el cantautor argentí Indio Solari un dels seus poemes, que a posteriori es convertiria en una de les seves cançons insígnia, El Martell de les Bruixes, el qual s’inspira en un dels tractats més grans sobre bruixes. Dels monjos dominics alemanys Heinrich Kramer i Jacob Sprenger, es tracta d’un llibre escrit el 1847 i que tal com desgrana l’historiador argentí Juan Carlos Serqueiros, va ser una eficaç eina a través de la qual els poders de torn, sobretot l’església, van utilitzar a la seva discreció per perseguir a les dones màgiques, considerades heretges. 

Rosa Colleldevall fent de Dama Blanca a la fira de les bruixes de Sant Joan les Fonts.

Rosa Colleldevall fent de Dama Blanca a la fira de les bruixes de Sant Joan les Fonts. / Aj. Sant Joan les Fonts

Les terres gironines van ser -i són- territori de bruixes. En consten escrits i se’n fan celebracions que immortalitzen el passat bruixot del territori. El dramaturg Carles Fages de Climent va fer passar a la història les bruixes de Llers, el Ball de les Bruixes de Viladrau commemora la caça de bruixes al municipi o la Fira Internacional de Bruixeria transforma Sant Joan les Fonts perquè els santjoanencs visquin envoltats de misticisme. Aquesta última fira va celebrar fa poc més d’una setmana la dissetena edició, i va tenir com una de les cireretes del pastís una de les pioneres de la nova bruixeria a Catalunya: Rosa Collelldevall. Amb un llarg vestit blanc, coberta de cap i peus, Collelldevall es va reencarnar en la Dama Blanca. «A les prop de 500 persones que van venir a la Fira els vam ensenyar en què consisteix la màgia a través d’un ritual de purificació», explica la Dama Blanca, que desgrana la doble utilitat de la pràctica: «d’una banda va permetre que els participants es buidessin emocionalment» i «també va servir per recordar el judici de les bruixes de Galem». A part d’aquest ritual inicial, els participants van poder fer «la volta al món». Els presents van passar entre mig d’un passadís format per cartes del tarot i, un cop, traspassat tot el túnel van arribar a la fase final. «Aquest ritual simbolitzava totes les fases que s’ha de passar al llarg de la vida», recorda Collell, i afegeix que a les persones que el van superar «se’ls va fer entrega de la carta al món com a representació que van poder fer front a tots els problemes».

La ciutat de Girona també és especialment prolífica amb aquesta mena d’història. En forma de gàrgola, la bruixa de la Catedral de Girona materialitza la llegenda d’una bruixa que, en senyal de protesta contra l’església, llençava pedres contra l’edifici que encara la recorda i que l’ha convertit en un emblema de la ciutat. 

De la màgia a l’esoterisme

Ara ja no són dones velles i solitàries, no tenen les dents corcades ni llueixen vestimenta fosca i caputxa per passar desapercebudes durant els sàbats. Tampoc duen escombra per amagar els seus beuratges. Tot i que han abandonat el seu instint de supervivència, les bruixes de Girona estan més vives que mai. 

Des de fa pocs anys, Marina Capellades i Teresa Capellades, mare i filla, regenten la botiga esotèrica Sakkara, ubicada al carrer del Carme. Per tradició familiar, fa anys que es dediquen a l’esoterisme, una pràctica molt arrelada a la ciutat. «Els jueus de Girona practicaven la càbala, una disciplina esotèrica i màgica amb la qual intentaven interpretar el món», explica Marina, que lamenta la ignorància i els tabús cap a aquesta pràctica. «Hi ha molt desconeixement de la població. Rebem a molts clients que volen que els solucionem la vida, però això no funciona així. Els humans estem fets d’energia i a través d’aquesta intentem ajudar-los, però el canvi passa per ells», remarca.

Marina Capellades i Teresa Capellades, les dues «bruixes» que regenten Sakkara, la botiga esotèrica del Carrer del Carme de Girona.

Marina Capellades i Teresa Capellades, les dues «bruixes» que regenten Sakkara, la botiga esotèrica del Carrer del Carme de Girona. / Marc Martí

La majoria de les consultes estan relacionades amb temes amorosos. «Si tu vols estar bé amb la teva parella primer és necessari fer un ritual per estar bé amb tu mateix, després ens encarreguem d’endolcir les energies perquè la relació de parella flueixi», explica i apunta que el primer que cal «és fer un treball interior per transmutar la teva energia interior cap a fora». A pesar que la majoria de les solucions s’encaren cap a les qüestions d’amor, ofereixen remeis de tota mena per a problemes de tota mena. Com feien les bruixes, treballen amb espelmes, herbes, minerals i olis essencials aprofitant la seva energia. També assessoren sobre quin ritual és millor en funció de la necessitat del client. «Les plantes i els minerals tenen ànima i desprenen energia. Les persones, que estem fets d’energia, ens podem beneficiar d’elles. Fem ús de l’horòscop per saber quin producte és més adient i a partir d’aquí treballem amb l’energia d’aquests materials» diu la bruixa de la nova era. 

Diverses figuretes d’àngels, arcàngels i personatges bíblics a la botiga Sakkara;_són elements imprescindibles dins del camp esotèric

Diverses figuretes d’àngels, arcàngels i personatges bíblics a la botiga Sakkara;_són elements imprescindibles dins del camp esotèric / Marc Martí Font

A pesar que ofereixen múltiples rituals hi ha línies vermelles que no volen sobrepassar. «Evitem fer ouijes perquè és la manera més fàcil de connectar amb els esperits i aquí radica el seu perill», alerta Marina. La màgia dels nusos és un altre ritu màgic que prefereixen evitar. «Les bruixes feien servir la màgia dels nusos per desencadenar tempestes. Aquest ritual és considerat màgia negra i és entès com quelcom dolent, i per això, no el posem en pràctica» conclou.

La botiga Sakkara disposa d’un ampli fons de llibres relacionats amb el tarot.

La botiga Sakkara disposa d’un ampli fons de llibres relacionats amb el tarot. / Marc Martí

Del Carme a Santa Eugènia

A l’altra banda de la ciutat descansa una altra de les poques botigues que també manté la tradició de les bruixes. Al barri de Santa Eugènia, Amparo Egea, més coneguda com Amparo Mèdium, regenta la botiga Chakras, on posa en pràctica aquests vells costums màgics. Allà s’hi fan tota mena de rituals a base d’encens, olis i oracions. També practiquen neteges energètiques contra el mal d’ull, els nusos o la màgia negra. «Vaig néixer amb un do, però no treballo com a mèdium sinó que soc canalitzadora espiritual. Només vull parlar amb els mestres i els àngels», explica Egea. «Ho faig a través del Registre Akashic, on es guarda la informació de cadascuna de les nostres vides», continua. Tot i que, com diu, posseeix un do, no s’atreveix a practicar la màgia negra. «Descarto totalment la màgia negra, mai practicaré la màgia dels nusos ni manipularé el dret de les altres persones perquè els àngels em tallarien l’acord que tinc amb ells» emfatitza. 

Amparo Egea, més coneguda com a Amparo Mèdium, amb el calendari de les bruixes que utilitza com a guia

Amparo Egea, més coneguda com a Amparo Mèdium, amb el calendari de les bruixes que utilitza com a guia / Sergi Batlle

Com una autèntica bruixa, la canalitzadora espiritual fa ús del calendari que les dones màgiques van inventar fa segles. El calendari de bruixes és un recurs que utilitza signes i fases de la lluna, el moviment planetari, els eclipsis solars i de la lluna com a guies. «Aquest calendari serveix per predir qualsevol mena d’esdeveniment» afirma Egea. «Presidents i primers ministres com Carles Puigdemont, Quim Torra, Pedro Sánchez, Boris Johnson, Liz Truss van començar el seu mandat en lluna buida, i aquesta lluna representa el que és efímer. En canvi, els conflictes bèl·lics com el de Rússia i Ucraïna i el d’Israel i Palestina van irrompre en lluna plena i això vol dir que perduraran en el temps», explica la vident, que afirma que «Napoleó i Hitler tenien entre els seus confidents a astròlegs que els servien com a guia per saber quan havien de començar la guerra».

Amparo Egea, més coneguda com Amparo Mèdium

Amparo Egea, més coneguda com Amparo Mèdium / Marc Martí

El calendari de les bruixes marca, el dia que surt publicat aquest reportatge, lluna buida de 6 a 7 del matí. Si està fora d’aquest horari, pot llegir-lo sense remordiments.

Subscriu-te per seguir llegint