Espanya esgota aquest dilluns els seus recursos naturals del 2024

L’empremta ambiental dels espanyols ja és tan gran que per al 20 de maig s’hauran esgotat els recursos que ofereix la natura per a l’any en curs. A partir d’aquest dia, es consumiran els que estan reservats per al l’any seguent, entrant el país en dèficit ecològic

Mines de Riotinto a la província de Huelva

Mines de Riotinto a la província de Huelva / Shutterstock

Ramón Díaz

Si tots els habitants del planeta consumissin recursos naturals amb la mateixa voracitat que ho fan els espanyols, s’esgotarien el dia 20 d’aquest mes. Espanya viu molt per sobre de la capacitat de regeneració de la natura. Tant que es necessitarien «tres Espanyes» per satisfer les demandes de recursos naturals dels seus habitants. I no és el país que més recursos naturals consumeix, ni de bon tros. N’hi ha 43 que ho fan de manera encara més accelerada.

El Dia de Sobrecapacitat (Earth Overshoot Day) d’Espanya és, doncs, el 20 de maig, aquest dilluns. Ha millorat respecte a l’any passat, quan aquesta jornada es va situar el 12 de maig. Però què és aquell dia? És aquell en què la humanitat consumeix tots els recursos que el planeta pot generar aquell any. El dia que la Terra entra en dèficit ecològic. La data simbolitza, doncs, la pressió exercida per la humanitat sobre el planeta.

Agricultura industrial.

Agricultura industrial. / Shutterstock

Fent una analogia bancària, és el dia que el planeta o un país es queda sense fons (ecològics, en aquest cas) i a partir d’aquell moment passa a viure del que tenia reservat per a l’any següent, soscavant així els seus recursos de forma progressiva i acumulativa.

Per determinar la data del Dia de Sobrecapacitat de la Terra cada any, Global Footprint Network (organització benèfica sense ànim de lucre i integrada per experts independents) calcula el nombre de dies d’aquell any en què la biocapacitat de la Terra és suficient per cobrir la petjada ecològica de la humanitat.

Grues de construcció.

Grues de construcció. / Shutterstock

La resta de l’any correspon a un excés global. El Dia de Sobrecapacitat de la Terra es calcula dividint la biocapacitat del planeta (la quantitat de recursos ecològics que la Terra és capaç de generar aquest any), per la petjada ecològica de la humanitat (la demanda de la humanitat per a aquest any) i multiplicant per 365, el nombre de dies d’un any (366 als anys de traspàs):

Dia de l’excés de la Terra = (Biocapacitat del planeta / Petjada ecològica de la humanitat) x 365.

Global Footprint Network encara no ha calculat el Dia de Sobrecapacitat de la Terra per a aquest any, malgrat que tot indica que se situarà a finals de juliol. Ho farà públic el 5 de juny. Sí que ha calculat, amb les dades del 2023, el Dia de la Sobrecapacitat per països.

Espanya entrarà en números vermells des del punt de vista ecològic el dia 20 d’aquest mes, cosa que la situa en el 44è lloc del rànquing de països que més recursos naturals consumeixen per persona. El de la Unió Europea en conjunt va ser el passat dia 3 de maig.

Encapçalen la llista Qatar (si tota la humanitat igualés el seu consum mitjà individual els recursos mundials s’esgotarien l’11 de febrer), Luxemburg (20 de febrer), Unió dels Emirats Àrabs (4 de març), Kuwait (5 de març)i Bahrain i Estònia (tots dos el 8 de març).

Completen els primers llocs del rànquing Brunei (10 de març), Letònia i Mongòlia (12 de març), Belize i els Estats Units (14 de març), Canadà (15 de març), Dinamarca i Oman (16 de març), Bèlgica (23 de març), Lituània (26 de març), Països Baixos (1 d’abril), Corea del Sud (4 d’abril) i Rússia, Austràlia i Aràbia Saudita (5 d’abril).

No tots els països tenen Dia de Sobrecapacitat. Si la petjada ecològica mitjana per persona d’un país és menor que la biocapacitat global per persona aleshores, si tota la humanitat visqués com ells, el món no consumiria tot el pressupost de recursos regeneratius per a l’any.

Quins països no «devoren» el seu «pressupost natural»? Tots els d’Àfrica, excepte Sud-àfrica, Eswatini (Suazilàndia), Maurici, Djibouti, Namíbia, Mauritània, Algèria, Bostwana, Gabon, Guinea Equatorial, Ghana, Sudan del Sud, Marroc i Guinea. I uns quants de la resta dels continents. Europeus? Únicament Islàndia i Moldàvia.

La primera vegada que es va registrar un dèficit ecològic mundial va ser el 1971, El Dia de Sobrecapacitat de la Terra es va situar al desembre fins al 1973; al novembre fins al 1981, a l’octubre fins al 1997, al setembre fins al 2004 i a l’agost fins a l’actualitat. L’any passat es va situar el 2 d’agost.

El 2020, a causa de la pandèmia de la Covid-19, el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra va arribar tres setmanes més tard que l’any anterior, és a dir, el 22 d’agost. Això es va deure al considerable alentiment del sistema de producció industrial, incloent la consegüent reducció de les emissions de CO2 i la menor desforestació a tot el món.

Tot i això, aquest descens va ser només temporal. Tot just recuperar-se l’economia seguint els mateixos esquemes de sempre, el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra va continuar avançant una mica més cada any.

Principals culpables

Els principals motius pels quals el Dia de Sobrecapacitat s’avança cada any són l’alimentació (nodrir la humanitat suposa al voltant de la meitat de la biocapacitat del planeta), la desforestació, la sobrepesca, la sobreexplotació agroramadera (agricultura i ramaderia intensives) i l’emissió de gasos amb efecte hivernacle, sobretot per la crema de combustibles fòssils.

L’actual manera de produir i consumir necessita tres vegades més recursos naturals dels disponibles per sostenir-se. La humanitat, com a mitjana, necessitaria 1,75 planetes per satisfer les seves demandes de recursos naturals. «Vivim com si tinguéssim gairebé dos planetes a la nostra disposició», ressalta l’entitat WWF.

Els responsables, però, no són només les grans indústries, sinó també els hàbits de consum dels ciutadans a les societats occidentals, encara caracteritzats per una gran empremta ecològica que, segons els experts, és urgent corregir.

Com reduir la nostra petjada ecològica

Entre les solucions que Global Footprint Network proposa per canviar l’actual tendència de consum de recursos naturals hi ha la de reforestar 350 milions d’hectàrees de bosc, cosa que endarreriria 8 dies la data del Dia de Sobrecapacitat; protegir i preservar els espais silvestres, restaurar els ecosistemes sobreutilitzats i promoure l’agricultura regenerativa i la pesca sostenible.

«Si reduïm la nostra empremta de conducció en un 50% a tot el món i assumim que un terç dels quilòmetres en automòbil es reemplacen amb transport públic i la resta amb bicicletes i caminades, el Dia de Sobrecapacitat de la Terra retrocediria 13 dies», apunta Global Footprint Network.

En matèria d’energia, planteja reduir les emissions de CO2 de la humanitat en un 50%, fet que endarreriria el Dia de Sobrecapacitat de la Terra en 93 dies. I afegeix que les tecnologies comercials d’eficiència energètica disponibles al mercat per a edificis, processos industrials i producció d’electricitat endarreririen aquesta data almenys 21 dies, «sense cap pèrdua de productivitat o comoditat».

Una altra proposta és reduir el consum mundial de carn en un 50%, reemplaçant per una dieta vegetariana, cosa que retrassaria el Dia de Sobrecapacitat en 17 dies. Si, a més, es reduís el malbaratament d’aliments a la meitat, s’ajornaria la data 13 dies més.

Una darrera proposta de Global Footprint Network sembla pensada únicament per a països amb índexs de natalitat elevats, ja que assenyala que si una de cada dues famílies tingués un fill menys i la paternitat es posposés dos anys, per al 2050 el Dia de Sobrecapacitat recularia 49 dies.

Subscriu-te per seguir llegint