La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, va confirmar ahir que les caixes d'estalvis, en ser entitats no cotitzades, podrien necessitar un capital d'entre el 9 i el 10 %. Això suposa l'exigència de solvència més elevada de tots els països de la UE o de les que fixen normes de reguladors internacionals.

La ministra va assegurar que la xifra definitiva es coneixerà en el Decret Llei que s'aprovarà el febrer. Per a això, va dir, «comptarem amb l'assessorament del Banc d'Espanya i amb les dades que ens proporcionin els exercicis de transparència que estan portant a terme les entitats financeres i que s'han d'aportar a finals de mes».

La ministra va recordar que «el sistema financer espanyol és solvent, però les condicions dels mercats estan canviant».

Mentrestant, el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Competència, Joaquín Almunia,va afirmar aquest dimecres que les caixes d'estalvis espanyoles necessitaran més dels 20.000 milions d'euros estimats pel Govern per reforçar el seu capital. Al seu judici, aquesta xifra es refereix únicament a la necessitat de fons públics i a ella cal afegir el capital privat que es capti en els pròxims mesos.

També el diari britànic Financial Times va qüestionar l'estimació dels 20.000 milions d'euros, que qualifica de previsió «optimista». El rotatiu, que valora positivament el pla del Govern, sosté que estimacions independents xifren el cost de la capitalització entre els 45.000 i 120.000 milions d'euros.