Aquests són alguns dels conceptes que aquests dies estan circulant més en relació amb el futur de les caixes d'estalvis:

Capital bàsic

Les xifres que s'estan remenant indiquen la relació entre el capital propietat del banc o caixa i del qual es pot disposar realment de forma immediata, i el valor dels compromisos de pagament a què ha de fer front l'entitat per les seves operacions financeres. L'entitat deixa diners perquè n'hi deixen, i amb el que cobra dels uns torna els altres amb interès i beneficis, però ha d'estar preparada per atendre turbulències dels mercats que li compliquin el cobrament dels préstecs i deutes. Com més gran sigui el seu capital bàsic en relació amb el volum de diners que mou, més bé resistirà situacions complicades i serà vista com a més solvent.

Quota participativa

Una mena d'accions que no reben aquest nom, i que permeten als particulars ser copropietaris d'una caixa d'estalvis si aquesta recorre a fer una emissió per tocar diners frescos. Al principi no donaven dret a participar en els òrgans de govern de l'entitat (consell general i consell d'administració), però el mes de juliol passat un decret va reconèixer aquests drets "polítics". Tanmateix, no ha estat un recurs gaire utilitzat.

FROB

Fons de Reestructuració Ordenada Bancària. Caixa plena de diners que el govern s'ha dedicat a prestar als bancs i caixes perquè poguessin sortir del pas. Tot i que es parla de diners "injectats" als bancs a càrrec dels pressupostos generals, no són diners que l'estat regali als bancs i caixes a fons perdut, sinó que els hi deixa a un tipus d'interès força elevat. Ara la vicepresidenta Salgado ha anunciat un canvi de mètode: com que es considera urgent augmentar el capital bàsic, el que farà el FROB és comprar accions de les entitats i, a canvi, entrarà als seus òrgans de direcció. Això ha estat interpretat com una "nacionalització".

Bancarització

Procés pel qual l'activitat financera d'una caixa d'estalvis és assumida per un banc. Aquest pot ser un banc creat per la mateixa caixa, o un de ja existent amb el qual se sumen negocis. Segons l'abast de l'operació, la caixa d'estalvis pot continuar existint com una entitat autònoma, o desaparèixer i convertir-se tan sols en una fundació que gestioni l'obra social. El govern exigirà que les caixes es bancaritzin per accedir a les ajudes per capitalitzar-se.