En la cloenda del IV Aplec de joves del camp, concretament en la jornada «Som imprescindibles. Encara no t'ho creus?», que es va celebrar aquest dilluns en el marc de la 147a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, la consellera del Departament d'Agricultura, Pesca, Ramaderia i Alimentació (DARP) de la Generalitat, Teresa Jordà, va posar sobre la taula que «des de l'arribada de la consellera Meritxell Serret al capdavant del Departament d'Agricultura l'any 2016 i fins avui, hem incorporat 2.011 joves al món agrari. Ha augmentat un 60% la incorporació respecte de l'etapa anterior equivalent, 2011-2014, període en què les incorporacions van ser 1.200». Una altra dada destacada per la consellera és la presència actual de 12.000 alumnes estudiant a les escoles agràries catalanes, xifra que representa tot un repte.

La consellera va atribuir aquest augment a eines posades en marxa pel Departament com ara el programa Odisseu, que es du a terme conjuntament amb la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, per fomentar el retorn dels joves al territori, i a la formació impartida a les diferents Escoles Agràries de Catalunya. «Quan vam arribar al Departament, el nombre total d'alumnes era al voltant dels 9.000 anuals. Enguany, passem dels 12.000, una xifra rècord que demostra la fortalesa de les escoles i la nostra voluntat», va subratllar Jordà.

La pagesia com a professió

La consellera va remarcar «la necessitat de valorar la professió de pagès perquè sigui un motor d'atracció de talent cap al sector agroalimentari» i, per aquest motiu, «treballem en la posada en funcionament de noves eines com ara la figura del dinamitzador de joves per acompanyar el/la jove en el seu procés d'instal·lació, una Oficina Jove al portal Ruralcat, amb tota la informació necessària sobre ajuts i tota classe de tràmits, i un Observatori Jove per seguir l'evolució dels joves agricultors a Catalunya».

Durant la jornada, Jordà va destacar la importància que aquests joves «s'orientin vers els interessos del consumidor i coneguin bé les diferents parts de la cadena de valor». Amb aquest objectiu, l'any passat es va posar en marxa un curs de gestió empresarial i financera d'aquests models de negoci, articulat pel Departament, que el curs 2018 va comptar amb 1.800 alumnes, va recordar la consellera. «L'agricultura i la ramaderia del dia de demà es troben a les vostres mans. Sou el món rural d'avui i teniu l'oportunitat de pensar i fer com voleu que sigui el de demà. Sou el relleu d'una de les professions més antigues de la humanitat i que sempre tindrà sentit i cabuda en aquesta societat», va puntualitzar Jordà. La consellera va cloure la seva intervenció a Mollerussa afirmant que els joves «formeu part d'un projecte important per al futur del nostre país, perquè apostem pel sector agroalimentari com a motor de l'economia catalana, i pels millors professionals capaços de liderar-lo».