El president del Govern, Pedro Sánchez, va demanar ahir a la Comissió Europea «mesures extraordinàries» per abordar l’escalada «sense precedents» en el preu de l’energia. A la seva arribada a la reunió de la cimera UE-Balcans que se celebrava a Eslovènia, Sánchez va insistir que Brussel·les ha d’actuar amb «contundència» i «audàcia» per fer front a l’auge dels preus de l’electricitat, i va suggerir una reforma del mercat a l’engròs i compres coordinades de gas.

El líder de l’Executiu va reiterar la necessitat que la Unió Europea doni una resposta comuna a l’alça «sense precedents» dels preus de l’energia, ja que, segons el seu parer, pot posar en risc la recuperació econòmica, la cohesió social i el suport a la transició verda, projecte estrella de Brussel·les per als pròxims anys. En aquest sentit va reivindicar que es debatés en profunditat entre els líders europeus a la cimera ordinària de finals de mes.

Una petició que arriba enmig d’un nou gran rècord en el preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista, arribant avui als 288,53 euros per megawatt per hora (MWh). Aquest topall s’aconsegueix després que ahir es registrés un nou preu històric i suposa un increment del 26,2% del preu en un sol dia.

Es tracta de la quarta vegada que el preu de la llum supera la barrera dels 200 euros/MWh, que va sobrepassar per primera vegada el passat 1 d’octubre, un mes en què en els set primers dies va marcar ja tres rècords històrics.