L’euríbor, la principal referència per a les hipoteques a tipus variable, s’ha disparat gairebé un punt en un mes, fins al 2,233%, la dada més alta registrada des del gener del 2009, segons dades provisionals. Aquest indicador ha passat de l’1,249% del mes d’agost al 2,233% actual, impulsat per la recent decisió del Banc Central Europeu (BCE) d’apujar els tipus d’interès.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va calcular dijous al congrés de directius de la fundació CEDE a Bilbao que el preu dels diners podria tocar sostre al març en el 2,5%, si bé va alertar que es tracta d’una indicació subjecta a un grau d’incertesa elevat.

Cap de les previsions respecte el sostre de l’euríbor el 2022 s’han acabat complint. I al setembre aquesta referència va registrar la pujada intermensual més gran de la seva història amb 0,984 punts percentuals en 30 dies. Si es mira enrere, el valor que va marcar l’euríbor al setembre és el més alt vist des de la dada del gener del 2009, quan es va situar en un 2,622%. Aleshores, a Espanya es vivia una crisi econòmica derivada de la crisi financera global del 2008, durant la qual, curiosament, el Banc Central Europeu (BCE) prenia decisions contràries a les d’aquests mesos: abaixar els tipus d’interès per lluitar contra una recessió que va arribar després de la fallida de Lehman Brothers.